top of page
Caută

Ce semnificatie are limba alba, incarcata?


Stiati ca limba este unul dintre cei mai puternici muschi ai corpului? Ea ne ajuta sa vorbim, sa formam bolul alimentar si sa inghitim alimentele, si bineinteles, sa percepem gustul acestora. In Medicina Traditionala Chineza ea are chiar valoare in diagnostic, deoarece se considera ca reflecta starea generala a organismului si poate semnala anumite afectiuni.


Pe suprafata limbii se regasesc papilele gustative, care dau un aspect usor neregulat, rugos acesteia. In mod normal, o limba sanatoasa are un aspect roz, pe care se pot observa cu usurinta aceste papile. Cand limba devine alba, aceasta inseamna, de obicei, depozite de resturi alimentare, bacterii si celule moarte cantonate intre papilele inflamate.


De obicei, aceasta stare a limbii este tranzitorie si nu prezinta riscuri, insa uneori poate fi un indicator pentru anumite probleme de sanatate.


Limba alba, incarcata, poate fi produsa de urmatorii factori:

  • Deshidratare

  • Igiena orala deficitara

  • Infectii

  • Gura uscata

  • Febra

  • Reactii la diferite medicamente, in special antibiotice sau steroizi

  • Candidoza

  • Fumat

  • Consum de alcool

  • Alimente picante, precum ardeiul jalapeno

  • Afectiuni cardiace congenitale la adulti


Cea mai comuna cauza a limbii albe este deshidratarea sau gura uscata, ceea ce creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriene. In principiu, daca nu iti cureti limba si dintii de cel putin doua ori pe zi, este foarte probabil sa ai limba incarcata.


De asemenea, foarte frecvent, limba alba apare in infectiile cu candida, o ciuperca existenta in mod normal in corp, care in anumite conditii de slabire imunitara se dezvolta excesiv si provoaca ceea ce se numeste candidoza orala, cu leziuni, roseata, chiar sangerare uneori, oboseala cronica, etc.


Limba alba, incarcata, se poate asocia, de asemenea, cu parodontoza, diverse infectii bacteriene (precum sifilisul), lichenul plan bucal (boala autoimuna), limba geografica (pete rosii pe limba cu margini albe),etc.


In Medicina Traditionala Chineza, examinarea limbii joaca un rol important in stabilirea diagnosticului si adoptarea tratamentului potrivit. Conform principiilor medicinii chineze, depozitele de pe suprafata limbii sunt determinate de evaporarea Qi-ului stomacului (Qi= energie vitala) si au legatura cu starea anumitor organe, precum splina si stomacul si a sangelui.


O limba alba, incarcata, in special in zona posterioara si in centru, semnifica o supraincarcare a sistemului digestiv in medicina traditionala chineza. Acest lucru poate fi determinat de stres, un dezechilbru in flora bacteriana digestiva, alimentatie nesanatoasa, etc.


Recomandarea mea este aceea de a curata limba in fiecare seara si dimineata, dupa periajul dentar, cu ajutorul unui dispozitiv special (“tongue scraper”) sau pur si simplu cu o lingurita de plastic (pe care o utilizati doar in acest sens).


Curatarea se face dinspre posteriorul limbii catre varf, prin raclare de 2-3 ori, astfel incat sa se elimine de pe suprafata limbii resturile alimentare si celulele moarte ce pot crea depozite pe termen lung. Ulterior clatim gura cu apa curata.


Curatarea limbii trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de igiena orala, acest lucru ajutand si la o respiratie proaspata.


bottom of page