Stomatologia biologica
​
Stomatologia holistica este, in acceptiunea mea, cea mai complexa si mai aproape de biologic abordare pe care noi, stomatologii, o putem avea legat de pacientii nostri. Este acea stomatologie prin care noi, medicii, tratam oameni, nu doar dinti!
Primul lucru pe care il fac atunci cand un pacient nou mi se adreseaza solicitand un consult, este sa gandesc planul sau de tratament ca si cand ar fi vorba despre propria mea dantura. Intotdeauna judec bine situatiile si posibilitatile, punandu-ma in locul pacientului. Oare mie mi-ar plăcea/conveni sa fiu tratat in acest fel?
Astfel mi-am dezvoltat o abordare foarte conservativa a cazurilor. Intotdeauna telul meu principal este sa il ajut pe pacient sa-si pastreze cat mai mult timp dintii naturali pe arcade, sanatosi, cu interventii minime si sacrifiu dentar cat mai redus. Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale stomatologiei holistice: minim-invazivitatea.
Fiind membru al International Academy of Biological Dentistry and Medicine (IABDM) din SUA, urmaresc aceeasi directie de abordare integrativa a pacientului ca si colegii mei: corp, minte, spirit si cavitate bucala🙂 Mai in gluma, mai in serios, aceasta inseamna stomatologia holistica/integrata biologic: sa abordezi pacientul ca fiind un intreg, in care toate partile sale componente sunt interdependente si nu pot fi considerate separate unele de altele. Fiecare dinte este conectat nervos și vascular la reteaua intregului corp, asadar este important in economia organismului, biologic si energetic, deci merita sa fie pastrat sanatos.
Principiile stomatologiei holistice/biologice
Stomatologia holistica se bazează pe cateva principii foarte dragi mie:
-
Minim-invazivitate si conservativitate – manoperele stomatologice trebuie realizate cu respect fata de tesuturile pacientilor, actionand asupra zonelor bolnave si conservand structurile dentare sanatoase.
-
Pastrarea dintilor naturali cat mai mult timp pe arcade. Ceea ce a creat Natura nu va putea fi echivalat niciodata de inventiile umane, de aceea un dinte natural este considerat mult mai valoros si biologic integrat decat copia sa tehnologica- implantul dentar.
-
Preventia ca forma importanta de ingrijire stomatologica, realizata prin educatie pentru stil de viata si manopere blande adresate stadiilor incipiente ale bolilor cavitatii orale.
-
Apelarea la manopere complexe de tipul interventiilor chirurgicale sau implanturilor doar in cazul in care nu exista alternativa conservativa de tratament.
-
Eliminarea cauzelor bolilor, nu doar tratarea efectelor.
-
Modificarea stilului de viata al pacientului pentru a preveni recidivele, prin educatie si monitorizare.
-
Manopere si materiale metal-free, cat mai biocompatibile, inclusiv implanturi metal-free.
-
Statusul cavitatii bucale influenteaza statusul intregului corp si invers
-
Medicul stomatolog depaseste stadiul de „dentist” si devine „consilier de sanatate orala” pentru pacientii sai.
In concluzie, stomatologia holistica inseamna abordare blanda, minim invaziva, preventiva, educarea pacientului, eliminarea cauzelor si nu doar tratarea efectelor, prevenirea recidivei si respect in toate formele pentru fiinta asezata pe scaunul dentar.
​
Unul dintre instrumentele ce a revolutionat practica mea din cabinet este, fara indoiala, laserul dentar. Cu ajutorul lui, stomatologia mea a devenit fara durere, blanda, fara ace si anestezii in majoritatea cazurilor si fara antibiotice decat in situatii ocazionale.
​
Protocolul de tratament laser al parodontozei, de exemplu, il consider ca fiind cel mai eficient tratament parodontal in acest moment, deoarece laserul este bactericid si elimina cauza principala a bolii, este antiinflamator si biostimulator, in acelasi timp vaporizand tesuturile infectate din pungi si zona subgingivala. Am eliminat complet folosirea chiuretei, ramasa doar ca amintire amara a unor tratamente conventionale traumatizante si dureroase pentru pacient, si mult mai putin eficiente.
Materiale dentare inalt biocompatibile si materiale de evitat
​
Stomatologul holistic este preocupat de efectele pe care materialele folosite pentru diverse manopere in cavitatea bucala pot afecta echilibrul intregului organism. Si asta pentru ca, din pacate, nu exista material complet inert, toate au un ecou in economia fiziologica a corpului! Din acest motiv, eu aleg sa recomand pacientilor mei materiale inalt biocompatibile, precum ceramica, zirconiul, fibra de sticla si evit sa sugerez reconstructii bazate pe aliaje metalice sau amalgam!
Ionii metalici din diverse lucrari dentare pot migra in tesuturi si se pot bioacumula, putand sa genereze diverse manifestari toxice, nefaste pentru organism.
​
Amalgamul este acel material metalic pentru plomba de culoare argintie, cu a carui longevitate multi dintre noi se mandresc („Am plomba asta din scoala generala si inca ma tine”). Este perfect adevarat ca amalgamul a fost un material preferat de catre multi medici, pacienti si case de asigurari, deoarece este ieftin si durabil. Problema toxicitatii lui insa s-a pus inca din momentul in care a fost creat si folosit in cavitatile orale umane, generand numeroase contradictii si tabere pro- si contra- utilizarii lui.
Problema discutata si demonstrata de unele studii a fost aceea ca are in conținut aproximativ 50% mercur, care se bioacumuleaza cu predilecțte in tesuturile renale si ale creierului, provocand numeroase dezechilibre prin toxicitate.
Eliberarea mercurului se face prin „frecarea” suprafetelor de amalgam de catre dintii antagonisti in momentul in care mestecam sau prin consumul de alimente fierbinti.
​
Utilizarea amalgamului a fost interzisa de mai multi ani in Suedia, Norvegia si Danemarca, iar alte trei state au declarat ca se vor alatura deciziei in anii următori: Irlanda, Finlanda si Slovacia. Desi in SUA utilizarea amalgamului este inca sustinuta de ADA (American Dental Association), totusi, in anul 2020, FDA (Food&Drug Administration) declara ca trebuie evitata folosirea acestuia in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si celor care sufera de probleme neurologice, deoarece mercurul este neurotoxic.
​
Interesanta schimbare de poziție, avand in vedere ca ani buni un numar mare de cercetatori au adus dovezi stiintifice prin care avertizau asupra neurotoxicitatii acestui material, insa autoritatile isi mentineau pozitia pro-amalgam, considerand ca dozele de mercur eliberate nu ar fi fost suficient de mari incat sa devina periculoase pentru pacienti. Dupa cum stim insa, pacientii sunt diferiti la nivel de sensibilitate si susceptibilitate la reactii autoimune sau alergice, deci nu se poate generaliza.
​
In Romania, nu exista nicio reglementare in sensul evitarii folosirii amalgamului, insa eu prefer sa nu utilizez acest material pentru plombe si, in acelasi timp, recomand pacientilor mei sa inlocuiasca vechile obturatii (plombe) de amalgam cu unele noi, din material non-toxic.
​
Munca stomatologului holistic este una continuu orientata catre binele pacientului, nu doar local, la nivelul cavitatii bucale, ci și general, la nivelul intregului organism. Practica sa integrata biologic are drept scop sanatatea dintilor in contextul sanatatii corpului, constient fiind ca acestea sunt interdependente.
​
Nu poti cere unui corp tarat, imunodeprimat, incarcat toxic sa fie sanatos si sa aiba o dantura puternica! Terenul este cel care conteaza in primul rand si acesta se modeleaza in fiecare secunda prin stilul nostru de viata. Asadar, dinti sanatosi fara un stil de viata sanatos nu pot exista!