top of page

Tratamentul parodontozei cu laser

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala, cunoscuta si sub numele de pioree sau, popular, parodontoza este o afectiune cronica complexa, de natura infectioasa. Aceasta se manifesta prin deteriorarea parodontiului (structura de sustinere a dintilor, reprezentata de os si gingie), care in stadiile avansate nu mai ofera sprijin dintilor, acestia din urma devenind mobili si pierzandu-se de pe arcade. Parodontoza este cauzata de anumite bacterii patogene din cavitatea bucala, ce ajung sa se inmulteasca necontrolat, in urma unui stil de viata nesanatos.

​

Parodontoza este o afecÈ›iune care nu trebuie deloc neglijată, iar măsurile ar trebui luate înainte de a se ajunge la simptome precum: dureri gingivale, retractii si sangerari gingivale, sensibilitate, mobilitate a dintilor, halitoza (miros neplacut al gurii), dureri la mestecarea alimentelor sau abcese, care indica deja o faza avansată a parodontozei. Netratarea la timp a acestei afectiuni poate duce, in final, la pierderea dintilor.

Parodontoza afecteaza 8 din 10 romani. Care sunt cauzele acestei afectiuni extrem de raspandite?

Cauzele care influenteaza formarea afectiunii parodontale sunt bine-cunoscute si, in majoritatea cazurilor, evitabile.

 

Principalele cauze care determina parodontoza sunt:

  • igiena orala deficitara;

  • alimentatie bogata in zahar rafinat, fainoase, bauturi carbogazoase indulcite;

  • factorii endocrini;

  • afectiuni psihologice precum stresul, anxietatea, depresia;

  • istoric familial de parodontoza;

  • fumat;

  • anumite medicamente.

 

Pe lângă acestia, alti factori care favorizeaza parodontoza sunt: 

  • anumite boli cronice, precum diabetul;

  • lipsa unui control dentar regulat;

  • modificari hormonale, cum ar fi cele legate de sarcina sau menopauza;

  • conditii care pot provoca o scadere a sistemului imunitar;

  • afectiunile medicale;

  • factori disfunctionali precum: bruxismul, traumele ocluzale, mestecare unilaterala.

​

Recomand ca parodontoza sa fie diagnosticata si tratata in faza incipienta, inainte de a provoca distructii majore osoase, urmate de pierderea dintilor! Tratamentele corecte, instituite la timp, pot opri din evolutie boala si pot preveni afectarea ireversibila osoasa si gingivala.

​

Parodontoza are un impact direct asupra sanatatii bucale dar si a sanatatii generale a pacientului, putand declanșa sau agrava alte probleme de sanatate, cum ar fi:

​

  • Bacteriile prezente din acumularea de placa bacteriana si tartru dentar, pot ajunge in fluxul sanguin, afectand si alte zone din organism, la distanta. Exista studii care arata influenta bacteriilor ce produc parodontoza in aparitia temutei boli Alzheimer.

  • Pacientii care sufera de parodontoza au un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Acest lucru este afirmat de Societatea Europeană de Cardiologie care, în anul 2012, a inclus pentru prima data parodontoza ca factor de risc cardiovascular.

  • Diabet;

  • Boli respiratorii;

  • În final, parodontoza conduce la pierderea dinÈ›ilor cu afectarea capacitatilor de vorbire, hranire, socializare.

Care sunt stadiile de evolutie ale parodontozei

 

Parodontoza poate evolua in trei stadii: gingivita, parodontoza superficiala si parodontoza profunda:

  • In prima faza, apare inflamatia gingiei (gingivita), manifestata prin modificarea culorii gingiei (spre rosu-violaceu), inflamarea papilelor si indepartarea lor de pe dinti, precum si aparitia durerilor si a sangerarilor la periaj;

  • Treptat, parodontoza poate evolua spre structuri mai profunde, producandu-se retractia gingivala, adica retragerea gingiei de pe dinti.

 

Odata aparute aceste simptome, inseamna ca boala parodontola este deja instalata, implicand degenerarea osului alveolar si dezvoltarea pungilor parodontale.

 

Care este cel mai eficient, sigur si rapid tratament al bolii parodontale si, mai ales, non-chirurgical?

 

Pentru că noi, medicii stomatologi de la Life Dental Spa, ne gandim la confortul pacientului, am investit în echipamente si tehnologii de ultimă generatie, cu ajutorul carora putem reduce anxietatea si imbunatati confortul tratamentului parodontozei. Astfel, am creat un protocol unic in Romania pentru tratarea parodontozei, ce include folosirea laserului dentar.

Important!

Este foarte important sa mergeti la un specialist calificat pentru a putea evalua corect boala parodontala! Tratarea la timp a oricarui tip de afectiune dentara este vitala pentru a obtine rezultate mult mai rapide si mai satisfacatoare, iar cazul parodontozei nu face exceptie! Profitand de avantajele pe care le ofera laserul dentar in eliminarea bacteriilor care cauzeaza aceasta problema, este evitata aparitia problemelor majore, cum ar fi pierderea dintilor!

Protocolul holistic unic de tratare a parodontozei

Tratamentul parodontozei este unul complex si urmareste incetinirea sau stoparea evolutiei bolii. In crearea acestui protocol unic de tratament m-am ghidat dupa principiile stomatologiei holistice, care urmareste identificarea si eliminarea cauzelor bolii, tratamentul in sine si ingrijirea ulterioara ce previne recidiva. Conform stomatologiei holistice, privim pacientul ca un intreg si lucram impreuna cu acesta la modificarea acelor greseli din stilul de viata care au dus la imbolnavire.

​

Inca de la primul stadiu al bolii parodontale, este imperioasa indepartarea placii bacteriene de la nivelul dintilor si radacinilor acestora.

​

Comparativ cu tratarea parodontozei prin chiuretajul clasic, tratamentul laser al acestei afectiuni nu traumatizeaza gingia si  dintii (si nici pacientul!:), indeparteaza complet tesutul infectat si este foarte sigur, neexistand contraindicatii pentru utilizarea lui (nici macar pentru femeile insarcinate!).

In tratamentul parodontozei cu laser, sunt generate mai multe efecte fundamentale:

  • Efect bactericid. Laserul dentar elimina bacteriile responsabile de parodontoza, deci cauza principala a aparitiei acesteia;

  • Vaporizarea nedureroasa a tesutului infectat subgingival si din pungile parodontale;

  • Efect antiinflamator– elimina inflamatia locala si opreste sangerarea;

  • Efect biostimulant. Laserul induce o proliferare rapida a celulelor reparatoare, accelerand considerabil procesul de vindecare.

 

Laserul dentar este aliatul nostru impotriva parodontozei, intrucat este minim invaziv si produce imbunatatiri rapide, iar rezultatele sunt mentinute timp indelungat.

Avantajele utilizarii laserului dentar in tratamentul bolii parodontale

 

La Life Dental Spa, avem cea mai bună tehnologie laser pentru a oferi pacientilor nostri cele mai bune tratamente.

 

De ce nu mai folosim chiureta clasica pentru tratamentele parodontale?

De cand am hotarat abordarea tratamentelor fara chiureta, am reusit sa scandalizez multi colegi de-ai mei de breasla, care considera laserul o erezie:)

 

Obisnuiti cu protocoalele clasice de tratament, in care asezi pe masa de lucru o serie de chiurete metalice ascutite si raclezi cu ele pana la sange radacinile dentare si gingia pacientului, le-a fost greu multor colegi de-ai mei, chiar medici la noi in clinica, sa inteleaga ca atunci cand folosesti laserul nu mai sunt necesare astfel de manevre brutale.

 

Cel care m-a inspirat in realizarea protocolului este dr. Georgi Tomov, seful catedrei de Patologie Orala din Plovdiv, Bulgaria, un profesor absolut fantastic, cu o larga expertiza in lucrul cu laserul dentar. La dansul am vazut ca se poate! Si am fost convinsa de numeroasele studii comparative pe care le-a realizat, intre procedurile clasice de chiuretaj manual si cele avangardiste, cu laser dentar.

 

Daca ar fi sa redau pe scurt care sunt avantajele folosirii laserului, versus chiureta, as mentiona urmatoarele:

  • Laserul are o putere mare de decontaminare si eliminare a bacteriilor, ceea ce nu se intampla cu metoda traditionala, care este una mecanica;

  • Tratamentul cu laserul este minim invaziv si nu afecteaza radacinile dintilor, in timp ce chiureta zgarie suprafetele acestora, putand sa subtieze stratul lor protector (cementul), ceea ce genereaza sensibilitate ulterioara;

  • Laserul respecta gingia, vaporizand usor tesuturile infectate, in timp ce chiureta poate sfasia tesuturile, producand traume si inflamatie;

  • Tratamentul cu laser este foarte confortabil, in 90% din cazuri nu este necesara anestezia in timpul tratamentului. In chiuretajul clasic, manual, insa, anestezia este obligatorie, fiind o procedura foarte dureroasa;

  • Stimuleaza regenerarea. Este esential ca, dupa tratament, gingia sa isi recapete aspectul natural, iar laserul dentar stimuleaza regenerarea si imunitatea locala;

  • Minimizeaza sangerarile dupa tratament. Eficacitatea si precizia razei laser reduce considerabil sangerarile care pot aparea atunci cand tesuturile bolnave sunt indepartate;

  • Laserul dentar lasa in urma o linie uniforma a epiteliului, reducand foarte mult timpul de vindecare.

Atentie! 

Toate aceste avantaje despre care va vorbesc sunt oferite de tratamentul cu un anumit tip de laser, numit erbium, nu cu orice tip de laser! din pacate, am observat ca pe piata cele mai multe tratamente asa-numite “cu laser” sunt, de fapt, chiuretaje clasice, manuale, la care se adauga in final o decontaminare cu un alt tip de laser, numit dioda (mai accesibil ca si pret decat erbiumul). Eu va recomand sa va informati bine inainte de inceperea unui tratament cu laser, pentru a intelege exact procedura si a nu fi indusi in eroare.

Cat costa un tratament al parodontozei cu laser?

 

Pretul unui tratament al parodontozei cu laser in clinicile noastre, Life Dental Spa, incepe de la 397 lei/ per dinte. Pentru detalii, poti consulta lista de preturi aici.

Puneți capat bolii parodontale cu tratamentele noastre cu laser!

Tratamentul parodontozei cu ajutorul laserului dentar

Tratament cu laser dentar al parodontozei

Pacient diagnosticat cu parodontoza inainte de tratament

Inainte de tratament

Pacient tratat de parodontoza cu ajutorul laserului dentar

Dupa tratament

Tratamentul cariilor cu laser

Laserul dentar, ultratehnologia momentului impotriva cariilor

​

Caria dentara este o afectiune foarte raspandita si una dintre principalele probleme de sanatate la nivel mondial. Este procesul patologic pe care dintele il sufera cel mai frecvent si este considerat prima cauza a consultatiei dentare la toate grupele de varsta. 

Citeste tot articolul >

Alte servicii asistate laser

 

Albirea dentara laser | Implanturi dentare

​

Tratamentul de canal | Extractii dentare  

​

Tratamente dentare pentru femei insarcinate,

femei ce alapteaza si copii

​

Citeste tot articolul >

bottom of page