top of page

Tratamentul cariilor cu laser

 

Laserul dentar, ultratehnologia momentului impotriva cariilor

​

Caria dentara este o afectiune foarte raspandita si una dintre principalele probleme de sanatate la nivel mondial. Este procesul patologic pe care dintele il sufera cel mai frecvent si este considerat prima cauza a consultatiei dentare la toate grupele de varsta. 

 

Din pacate, este cea mai frecventa boala cronica in copilarie, cu o prevalenta ridicata la copiii prescolari romani. 

 

Caria dentara afecteaza intre 60-90% dintre copii si intre 95-99% dintre adulti. Care sunt cauzele acestei afectiuni extrem de raspandite la nivel mondial?

 

Factorii de risc care influenteaza formarea cariilor dentare sunt cunoscuti si, in majoritatea cazurilor, evitabili, ceea ce permite dezvoltarea unei strategii preventive bazata pe educatia de sanatate orala a populatiei Romaniei. 

 

In ciuda acestui fapt, cariile dentare sunt o problema dentara foarte frecventa, cauzate de o serie de factori, cum ar fi: 

  • Igiena orala deficitara: daca dintii sunt periati necorespunzator, este favorizata depunerea si acumularea placii bacteriene pe smaltul dintilor si, prin urmare, activitatea acesteia. Un periaj efectuat corect (dupa fiecare masa), utilizarea apei de gura, a dusului bucal si a atei dentare ar preveni cariile;

  • O alimentatie bogata in zaharuri si carbohidrati: abuzul de zahar rafinat, de carbohidrati, de sucuri acidulate favorizeaza activitatea bacteriilor, facilitand eliberarea acizilor care demineralizeaza smaltul si dentina si, asadar, aparitia cariilor dentare. Pentru a evita acest lucru, exista doua solutii: evitati zaharul rafinat si spalati-va corect pe dinti dupa fiecare masa;

  • Diverse carente nutritionale;

  • Consumul anumitor medicamente.

689298c3-b049-4087-886c-1bc723051674.jpg

Simptome care alerteaza pacientii ca pot suferi de carii

 

Cariile dentare debuteaza initial pe smaltul dintilor ca pete albe, cretoase, care, mai apoi, devin maronii, brun inchise, transformandu-se in final in cavitati. In fazele incipiente, pacientul nu simte vreun disconfort la nivelul leziunilor, insa pe masura ce acestea se maresc si se adancesc, apare si sensibilitatea, de obicei la stimuli termici (rece, cald) si chimici (dulce, acru). In principiu, pe masura ce caria se apropie de nervul dintelui, acesta devine din ce in ce mai sensibil.

 

In lipsa unui tratament al cariei, se poate ajunge pana la necesitatea unui tratament de cu scoaterea nervului (devitalizare).

 

Medicii stomatologi Life Dental Spa  recomanda tratamentul de canal atunci cand durerea devine persistenta, iar inflamatia nervului nu mai este reversibila. In astfel de momente, pacientul resimte initial o durere redusa ce se amplifica odata cu trecerea timpului, nu mai cedeaza la antialgice si se exacerbeaza pana cand devine aproape insuportabila (pacientii se plang de faptul ca nu mai pot dormi noaptea, nu isi mai pot duce pana la capat sarcinile zilnice,etc).

 

Este momentul cand interventia medicului specialist endodont este indicata, intrucat dintele trebuie tratat pe canal, iar durerea trebuie eliminata.

 

Oricine trebuie sa se adreseze medicului stomatolog daca sesizeaza in oglinda carii dentare! 

 

Din pacate, de cele mai multe ori, cariile apar in zone greu accesibile, cu vizibilitate redusa si, din acest motiv, recomand vizitele regulate la dentist pentru consultul periodic. Medicul stomatolog poate diagnostica o carie inca din etapa incipienta de aparitie, astfel incat tratamentul sa fie simplu, usor si eficient, instituit cat mai rapid pentru a preveni complicatiile.

Cate tipuri de carii dentare exista?

 

In functie de profunzime, zona afectata si aspect, cariile dentare se impart in:

  • Dupa profunzime: carii superficiale (in smalt), medii (in dentina), profunde (aproape de nerv)

  • Dupa zona afectata: ocluzale (pe suprafata de mestecat), de colet (la baza dintelui, langa gingie), interdentare (intre dinti), radiculare (pe radacina dintelui)

  • Dupa aspect: pata alba-cretoasa, pata maronie/brun-neagra, cavitate

 

Care este cel mai eficient, sigur si rapid tratament al cariilor dentare?

Datorita tehnologiei, noi, dentistii, suntem acum prietenii pacientului, nu mai suntem deloc inspaimantatori, nici macar pentru aceia care au fobie de dentist. Pentru tratarea cariilor există acum laserul dentar, cel mai eficient, sigur si rapid aliat al dentistului impotriva cariilor.

 

In ce consta tratamentul cariilor cu laserul dentar?

Tratamentul cariilor cu laserul consta in indepartarea acesteia, care este urmata de umplerea cavitatii realizata anterior. Raza laser „vaporizeaza” tesutul dentar cariat, fara sa atinga dintele, procedura fiind non-contact. De asemenea, laserul produce scaderea incarcaturii bacteriene a zonei tratate, fara a provoca durere. Comparativ cu instrumentele rotative precum freza, intrucat nu exista contact cu dintele, nu se pune presiune pe acesta, dintele nu se supraincalzeste, deci nervul dentar nu are de suferit nici pe moment (supraincalzirea genereaza durere), nici pe termen lung.

 

Raza laser prezinta tropism pentru zonele mai inchise la culoare și mai bogate in apa, deci actioneaza preponderent doar la nivelul cariei, iar zona de smalt sanatos a dintelui nu este deloc afectata, asa cum se poate intampla utilizand freza. Acest lucru demonstreaza selectivitatea si minim invazivitatea laserului.

Laserul, bagheta mea magica, respectiv a echipei mele de LifeDentisti!

Raza emisa de laser „vaporizeaza” caria, reducand-o in praf si nu afecteaza tesutul sanatos al dintelui: se obtine o decontaminare completa, reducand totodata posibilitatea reaparitiei cariilor. Reconstructia dintelui adera mai bine deoarece, datorita laserului, creste capacitatea de aderenta a materialelor utilizate pentru umplerea cariei. 

 

Cum functioneaza laserul dentar in tratamentul cariei?

Laserul elimina efectiv doar partea bolnava, prin concentrarea unui fascicul subtire de lumină de intensitate variabilă, intrucat dentistul poate regla nivelul de intensitate. Caria este eliminata de raza laser, care remodeleaza suprafata dintelui. Pacientul nu simte nici cea mai mica durere in timpul tratamentului. Dimpotriva, instrumentele rotative sunt inlocuite cu succes de un singur instrument, laserul dentar. La Life Dental Spa, procedura traditionala, invaziva si dureroasa de tratare a cariei este inlocuita de utilizarea laserului. 

 

La noi, la Life Dental Spa, magia exista: in timpul procedurii, dintele nu percepe tratamentul cu laser. 

 

Chiar si in cazul cariilor majore este posibila indepartarea tesutului bolnav, dintele nepercepand tratamentul cu laserul. 

Dupa tratamentul cariei cu laser, cu ce material

se plombeaza caria?

​

La Life Dental Spa, consideram ca indepartarea cariei cu laser dentar si plombarea sa cu material non-toxic este cea mai avansata tehnologie in odontoterapie. De aceea, in practica noastra de cabinet, efectuam plombarea cariei cu material de plomba non-toxic. Acest material are culoarea dintelui se se aplica in mod identic cu compozitul clasic, insa este lipsit de metacrilati, compusi dovedit stiintific ca avand potential toxic pentru dinte atat la nivelul dintelui plombat, cat si la distanta, pe celulele pulmonare. 

 

Aparitia cariilor se poate preveni. Voi explica cum:

Pentru prevenirea cariilor, recomand o serie de masuri:

    • Efectuati o igiena dentara zilnica corecta, cu periaj de cel putin doua ori pe zi, insistand asupra utilizarii atei dentare si a dusului bucal!

    • Mentineti o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete, limitand consumul de dulciuri, bauturi racoritoare acidulate, carbohidrati!

  • Renuntati la fumat!

  • Hidratati-va suficient, band cel putin 2 litri de apa pe zi!

  • Mergeti la dentist regulat, cel putin de doua ori pe an! Vizitele la medicul dentist trebuie sa se efectueze in mod regulat, pentru a realiza o revizuire a starii cavitatii bucale si a efectua un detartraj, un periaj profesional.

 

Daca deja au aparut cariile, recomand tratamentul inca din stadiile incipiente!

 

Astfel, manoperele sunt mai simple, mai putin costisitoare, iar eventualele complicatii sunt prevenite. 

Tratamentul cariilor dentare cu ajutorul laserului dentar
Tratamentul cariilor cu ajutorul laserului dentar

Care sunt beneficiile pentru pacientul care

trateaza cariile cu laser?

 

Iata care sunt avantajele pacientului in tratarea cariilor cu laser:

  • Permite tratamentul minim invaziv al cariilor;

  • Nu necesita anestezie;

  • Este nedureros si precis. Prin deosebirea tesutului infectat de cel sanatos, rezultatele sunt foarte favorabile, dezinfectand si stimuland tesuturile, ceea ce permite o vindecare mai rapida;

  • Este bactericid, deci scade riscul aparitiei unei carii secundare pe langa noua plomba;

  • Determina formarea de dentina de reparatie sub plomba, deci protejeaza vitalitatea dintelui pe termen lung;

  • Produce un  sunet aproape imperceptibil si nicio vibratie, contrar instrumentelor rotative de temut, deci se poate utiliza si in pedodontie (stomatologia pentru copii);

  • Nivelul de vibratie este de 400 de ori mai scazut decat in cazul frezei;

  • Are efecte biologice pozitive prin activarea unei enzime numite alcalin-fosfataza, implicata in formarea tesuturilor dure (os, smalt, dentina, cement), stimuleaza proliferarea fibroblastilor ce regenereaza pulpa dentara, stimuleaza regenerarea dentinei;

  • Permite pacientului sa revina la activitatile zilnice fara amorteala a gurii si a fetei; 

  • Permite  protejarea tesuturilor sanatoase prin indepartarea exclusiv a tesutului bolnav, mentinand astfel dintele in cea mai buna stare posibila;

 

Fara indoiala, pregatirea profesionistilor nostri si dorinta de a oferi cel mai bun tratament carii laser fac din clinica noastra stomatologica, Life Dental Spa, cea mai buna garantie pentru pacient.

 

Laserul dentar ne permite sa efectuam tratamentul cariilor fara durere, fara ace, fara freza, pentru ca tratam oameni, nu dinti!

Cat costa un tratament de carii cu ajutorul laserului dentar?

Pretul unui tratament carii cu laser in clinicile noastre, Life Dental Spa, incepe de la 297 lei si variaza in functie de profunzimea cariei si de materialul de plomba ales. Pentru detalii, poti consulta lista de stomatologie preturi aici.

Tratamentul parodontozei cu laser

Ce este boala parodontala?

​

Boala parodontala, cunoscuta si sub numele de pioree sau, popular, parodontoza este o afectiune cronica complexa, de natura infectioasa. Aceasta se manifesta prin deteriorarea parodontiului (structura de sustinere a dintilor, reprezentata de os si gingie), care in stadiile avansate nu mai ofera sprijin dintilor, acestia din urma devenind mobili si pierzandu-se de pe arcade.

Citeste tot articolul >

Alte servicii asistate laser

 

Albirea dentara laser | Implanturi dentare

​

Tratamentul de canal | Extractii dentare  

​

Tratamente dentare pentru femei insarcinate,

femei ce alapteaza si copii

​

Citeste tot articolul >

bottom of page