top of page
Caută

Consultatia de stomatologie biologica (holistica)



In ultimii ani, tot mai multi oameni au devenit interesati de un stil de viata sanatos, de schimbarea unor obiceiuri de viata nocive cu unele echilibrante, iar acest lucru este evident in alegerile sanatoase pe care le fac in ceea ce priveste alimentatia, igiena, miscarea fizica, etc.


Stomatologia, desi este o ramura medicala ce pare destul de arida si tehnica, se indreapta si ea catre o viziune holistica, integrata biologic. Stomatologia holistica priveste pacientul ca pe un intreg, luand in considerare conexiunile complexe intre cavitatea orala si restul organismului, influenta afectiunilor dentare asupra intregului corp si invers, efectele stilului de viata asupra sanatatii, legatura dintre stres si aparitia dezechilibrelor la nivel oral,


identificarea si eliminarea cauzelor bolilor, nu doar tratarea efectelor.


De asemenea, stomatologia biologica intelege importanta folosirii unor materiale dentare cu grad inalt de biocompatibilitate, avand in vedere ca acestea, in general, nu se comporta ca fiind inerte in mediul bucal ci exercita o influenta asupra corpului. Din acest motiv, nu este indiferent tipul de material folosit pentru restaurarile dentare, iar recomandarea stomatologiei biologice merge in directia metal-free, BPA-free, fara metacrilati, fara mercur, fara fluor, etc.


Consultatia de stomatologie biologica (holistica) este necesara tuturor celor care doresc sa isi afle diagnosticul dentar si sa primeasca un plan de tratament cu manopere minim-invazive, cu materiale cu grad inalt de biocompatibilitate si eficienta excelenta pe termen lung.


In cadrul acestei consultatii,pe care o realizez cu camera intraorala, ofer pacientului meu ocazia sa isi vizualizeze statusul dentar in timp real, pe un ecran, beneficiind in acelasi timp de explicatiile mele legate de imaginile preluate. In acest fel, pacientul devine constient de problemele pe care le are, le intelege si primeste toate informatiile necesare legate de variantele de tratament.


Iata ce beneficii se obtin in urma consultatiei biologice:

  • Evaluarea cu ajutorul camerei intraorale

  • Diagnostic dentar

  • Plan de tratament

  • Identificarea si eliminarea cauzelor afectiunilor orale

  • Recomandari personalizate de stil de viata pentru prevenirea afectiunilor dentare (dieta, igiena, managementul stresului, etc)

  • Recomandari de suplimente naturale suport pentru sanatatea dintilor si a gingiilor

  • Recomandari personalizate de produse naturale pentru igiena orala


Afectiunile orale au, de obicei, cauze multiple, majoritatea avand originea in stilul de viata al pacientului. Stomatologia clasica se ocupa preponderent de tratarea efectelor, insa cea biologica merge pe firul cauzalitatii pana la originea problemei dentare, urmarind sa o elimine. Daca pacientul nu face acele modificari necesare in stilul sau de viata, exista oricand riscul recidivelor sau unor noi imbolnaviri. O dieta antiinflamatoare, alcalina, il poate ajuta sa contracareze efectele nocive ale mediului acid asupra smaltului dentar dar si inflamatiile gingiei.


Renuntarea la fumat, la consumul de zahar, alcool, bauturi carbogazoase indulcite pot fi puncte de plecare excelente pentru restabilirea sanatatii dentare.


Pastele de dinti naturale sunt mult mai potrivite pentru igiena orala decat cele comerciale, care contin detergenti, spumanti, coloranti, indulcitori si altele substante ce pot avea un efect negativ asupra echilibrului oral si chiar potential toxic in anumite cazuri.


Recomand suplimente naturale pentru a asigura suport gingiei si dintilor, pentru remineralizare osoasa si dentara si pentru efectul antiinflamator, acolo unde este cazul. Tin cont de anumite analize de sange in recomandarile mele, cum ar fi, de exemplu, dozarea vitaminei D, un element cheie in sanatatea osoasa si dentara, dar si pentru imunitatea noastra.


Atunci cand aleg tratamentele potrivite pentru pacient, pot face recomandari pentru analize speciale care sa determine prezenta anumitor alergii sau sensibilitati ale pacientului la unele materiale dentare, cum ar fi aliajele metalice, metacrilatii, etc.In conformitate cu acestea se concepe apoi un plan de tratament personalizat, cu integrare biologica maxima si minim-invazivitate. Anumite manopere, precum tratamentul cariei, al parodontozei si gingivitei, albirea dentara, le recomand a fi realizate cu ajutorul laserului dentar, o tehnologie ultramoderna ce ofera o calitate superioara a serviciilor.


Si nu in ultimul rand, discut cu pacientii mei si despre cauzele emotionale ale afectiunilor dentare de care sufera si despre cum ar putea gestiona stresul zilnic pentru a-i micsora impactul negativ asupra sanatatii orale.


Consultatia de stomatologie biologica (holistica) este o noutate pentru stomatologia romaneasca, insa nu si pentru cea occidentala, unde aceste principii se cunosc si se aplica deja de cateva zeci de ani. Fiind un promotor al viziunii holistice in stomatologie, imi propun sa imi educ pacientii in sensul intelegerii profunde a afectiunilor dentare si alegerii celor mai biocompatibile metode si materiale pentru tratamentele de care beneficiaza in cabinetul stomatologic.


bottom of page