top of page
Caută

Cresterea imunitatii si rezistentei organismului prin expunere la frig


Cresterea imunitatii si rezistentei organismului prin expunere la frig

Obisnuiam sa spun ca nu imi place frigul si cum se instala vremea rece, cautam bilete de avion pentru o zona mai calda.🙂Nu pot sa spun ca eram o mare friguroasa, dar nici nu ma dadeam in vant dupa temperaturi scazute. Nu am purtat niciodata, adult fiind, caciula si fular, decat rareori, si nici manusi (poate doar daca ma jucam cu copiii mei in zapada).


Cu toate acestea, cand am citit ca exista anumite beneficii pentru organism pe care le putem obtine prin expunerea graduala la frig, am devenit interesata sa aprofundez subiectul.


In acest context, am aflat de olandezul WIM HOF care, echipat doar in sort si bocanci, a urcat pe muntele Everest pana la altitudinea de 6700m, a doborat multiple recorduri de rezistat in gheata (cel mai mult, aproximativ 2 ore), a inotat 66m sub gheata cu o singura respiratie, a alergat un maraton deasupra Cercului Arctic, la -20 grade celsius, tot in sort si bocanci, precum si altele asemenea.


Prin comparatie, smiorcaielile mele legate de putin frig iarna, au devenit puerile.:)


Spre norocul meu, exista in Romania instructor certificat pentru Metoda Wim Hof, de bagat oamenii la gheata:). El este Stefan Chihaia si lui ii datorez prima mea experienta in gheata, la propriu. Si in costum de baie!!!


Dupa cum am invatat la scoala, stim ca sistemul nervos autonom actioneaza independent de vointa noastra si regleaza functii precum respiratia, digestia, activitatea organelor interne, bataile inimii, dilatarea si contractia vaselor de sange. Teoretic, nu poti comanda inimii sa bata intr-un anumit fel. Wim Hof a demonstrat insa ca cei care se antreneaza prin metoda lui pot influenta activitatea sistemului nervos autonom, folosind tehnici de respiratie, concentrare si expunere graduala la frig.


Iata si care sunt beneficiile expunerii graduale la frig:

  • Acumularea de tesut adipos maro (bogat in mitocondrii) si arderea ulterioara a grasimii albe

  • Scaderea inflamatiei

bottom of page