top of page
Caută

Cum ma pregatesc de Craciun


Exista multe obiceiuri de Craciun, diferite in functie de zona unde locuim, cultura poporului din care ne tragem, religia de care apartinem si nivelul nostru de intelegere a lucrurilor.


Multi se pregatesc mai ales culinar-gospodaresc: fac curat in casa, spala geamurile, taie porcul, gatesc cozonaci si sarmale. La fel de multi fac sesiuni intense de shopping: mancare, cadouri diverse pentru cei dragi… Altii se pregatesc prin post si rugaciune, sarbatorind nasterea lui Iisus si mai putin pe Mos Craciun cu sania plina de daruri.


Altii, pe alte meleaguri, nu auzit de Craciun si isi petrec aceasta perioada fara a sarbatori ceva anume.


Pentru mine, Craciunul de anul acesta, la fel ca pentru multi dintre voi, va fi un prilej sa petrec timp cu familia mea, cu sotul si copiii mei, avand in vedere ca majoritatea membrilor familiei noastre nu mai traiesc, deci suntem in formula restransa. Mi-ar fi placut sa ii invit la masa pe parintii mei, sa-i servesc cu o sarmaluta vegetariana, dar, din pacate, acest lucru nu mai este posibil.


Asa ca vom fi doar noi, in bucurie, liniste si iubire.


Imi place sa ofer cadouri, dar nu imi place in mod deosebit sa pierd timp prin magazine, in inghesuiala si nici nu promovez cumparaturile inutile. Prefer sa ofer carti, cunoasterea este cel mai mare dar pe care il poti face cuiva. Sau lucruri de care chiar are nevoie persoana respectiva.


De gatit, nu sunt o mare profesionista, tocmai de aceea am preferat sa comand masa de Craciun de la un bistro vegan. Nu e ceva prea sofisticat: sarmale si piftie vegana, cozonaci si tort raw-vegane, mai ales ca in a doua zi de Craciun vom sarbatori ziua de nastere a fiului meu cel mare. Nu fac o parada din veganism, fiecare alege ce mananca, insa noi ne simtim bine asa, iar eu oricum nu am mai consumat carne de 20 ani.


Nu o sa mancam mai mult decat trebuie de Craciun, fiindca nu acesta este sensul pe care il dam noi acestei sarbatori. Nu cred ca daca abuzam de grasimi, zahar si gluten, vom fi mai fericiti dupa. Parerea mea.


Iata si cum simt eu sa ma pregatesc de Craciun:

  • Fac trecerea usoara de la un program aglomerat, suprasolicitat, la momentele de relaxare care vor veni. Recunosc ca “nu am timp” pare sa fie motto-ul meu in ultima vreme, asa ca imi propun sa il inlocuiesc cu “imi fac timp pentru lucrurile care conteaza”;


  • Imi armonizez relatiile cu cei din jur, astfel incat neintelegerile sau lipsa de comunicare sa nu fie piedici in stabilirea unor conexiuni umane sanatoase;


  • Imi antrenez mintea pentru a vedea in jur bucurie si frumusete. Daca te lasi coplesit de negativitate, efectiv fiziologia creierului tau se schimba, devenind mult mai receptiv pentru neplaceri si temeri, pe care incepi sa le vezi tot mai des in jur;


  • Iert si ma iert pe mine, multumesc si imi multumesc mie, iubesc si ma iubesc si pe mine insami. Nu poti ierta, multumi si iubi alte persoane daca nu faci acest lucru in primul rand cu tine.



Va doresc si voua sa pregatiti sarbatorile de final de an cu mai putina mancare si lucruri materiale si mai multa iubire si intelegere!


Craciun cu lumina in suflet va doresc!


bottom of page