Este metoda mea preferata de detoxifiere a cavitatii bucale și o recomand tuturor pacienților mei. Veche de mii de ani, aceasta practica ayurvedica, este de un real folos in curatarea gurii, eliminarea plăcii bacteriene și a mirosului neplacut provenit din aceasta.
Pentru cei care nu știu, Ayurveda este medicina tradiționala indiana, numita și “știința vietii”, un complex de învățături și practici pentru sănătate și stare de bine folosind remedii naturale. Eu am studiat Ayurveda timp de 8 ani și am învățat multe lucruri folositoare, care mi-au schimbat viața la propriu, printre care și aceasta procedura de oil pulling, extrem de utila tuturor celor care vor sa prevină afectiunile dentare și gingivale.
In ce consta aceasta practica?
Terapia este foarte simpla: se mesteca o lingura de ulei presat la rece timp de 15-20 minute, plimbând prin gura uleiul ca și când ar fi o apa de gura.
Avem grija sa nu înghițim uleiul la final, ci sa-l scuipam, deoarece este încărcat cu toxine. Ideal este sa nu scuipam uleiul in chiuveta ci sa-l colectam intr-un recipient special dedicat, care va merge la o firma specializată pentru colectarea uleiului uzat.Vom observa ca uleiul își schimba culoarea, devenind albicios.
Aplicam metoda dimineața, înainte sa realizam toaleta cavitatii bucale, deci și înainte sa ne spălam pe dinti. După procedura de oil-pulling, ne spălam pe dinti cu pasta de dinti naturala și ne curățăm limba, așa cum facem in mod obișnuit.
Pentru a-i observa efectele, e necesar sa faceți procedura timp de minim 21 zile consecutive.
Ce tip de uleiuri se folosesc?
Ca regula generală, se folosesc doar uleiuri virgine, presate la rece. Recomandarea originala este pentru folosirea uleiului de susan presat la rece, însă rezultate la fel de bune se obtin și cu ulei de cocos sau floarea-soarelui.
Mie imi place uleiul nerafinat de cocos, îl folosesc atat pentru oil pulling cât și pentru aplicări pe piele, par, atat pentru mine cât și pentru copii. Cred ca este unul dintre cele mai utile uleiuri pe care le putem avea in casa.
Cum functioneaza?
Pe suprafața dinților, după masa, se formează placa bacteriana, unde sunt prezente diverse tipuri de bacterii, dintre care poate cea mai cunoscuta este Streptococul mutans- microorganismul incriminat pentru apariția cariilor.
Placa bacteriana este cauza principala a majorității problemelor dentare, respectiv carii, gingivite, parodontoze,etc. Înmulțirea bacteriilor patogene in mod necontrolat poate duce la apariția acestor afectiuni și de aceea este necesar sa folosim tehnici corecte de igiena pentru a preveni acest lucru.
Modul in care functioneaza oil-pulling este simplu: in timp ce clătești gura cu ulei, acesta aduna și distruge bacteriile patogene, care apoi sunt eliminate.
Oil-pulling cu ulei de cocos reduce bacteriile patogene din cavitatea orala
Nu doar ca uleiul de cocos are o aroma delicioasa, dar are și proprietatea de a distruge bacteriile patogene datorita prezentei in compoziția sa a acidului lauric, un bun antimicrobian.
Un studiu realizat pe un eșantion de 60 de adulti a relevat faptul ca o clătire de 10 minute cu ulei de cocos in fiecare zi a redus semnificativ populațiile de Streptococus mutans din cavitatea orală, in doar doua saptamani.(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27084861/)
Un alt studiu realizat la copii, a arătat ca oil-pulling cu ulei de cocos a fost la fel de eficient ca și folosirea clorhexidinei in reducerea plăcii bacteriene.
Oil-pulling reduce placa bacteriana ameliorand gingivita
Gingivita reprezintă inflamatia țesutului gingival, cauzată de prezenta plăcii bacteriene și se manifesta prin gingii roșii care sangereaza ușor, sensibile și dureroase.
Un studiu realizat pe 20 de adolescenti ce sufereau de gingivita a arătat ca metoda de oil-pulling cu ulei de susan a avut același efect ca și apa de gura convențională cu clorhexidina.
La fel de eficient se dovedește a fi și uleiul de cocos pentru ameliorarea simptomelor gingivitei.
Asociata cu tratamentul gingivitei cu laser, metoda de oil-pulling are un efect excelent pentru îndepărtarea bacteriilor și apoi pentru prevenirea reinfectarii.
Oil-pulling ajuta la îndepărtarea halenei (miros neplacut al gurii)
Acest lucru este ușor de inteles, deoarece uleiurile reduc placa bacteriana, răspunzătoare de mirosul neplacut al gurii. De retinut însă ca prima condiție de eliminare a halenei este rezolvarea stomatologica a problemelor dentare (carii, gingivita, parodontoza, etc).
Oil-pulling cu uleiuri esentiale
O idee de îmbunătățire a uleiului pentru clatire este aceea de a-i adauga 1-2 picături de ulei esential cu efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator, precum uleiul de menta, Tea-tree, cuisoare, oregano, portocale, lamaie, salvie, busuioc, etc.
In concluzie, recomand realizarea oil-pulling pacienților care:
Își doresc sa prevină afectiunile dentare
Doresc sa prevină recidiva după tratamentul gingivitei/parodontozei cu laser
Doresc o alternativa naturala la apa de gura conventionala, chimica.
Comments