top of page
Caută

Reteta de pudra dentara naturala




Daca esti in cautare de variante cat mai naturale de paste de dinti, iti propun o alternativa excelenta si foarte sanatoasa: pudrele dentare de plante. E adevarat ca nu fac spuma atunci cand le folosesti, ca nu au culoarea alba a dioxidului de titan si ca nu seamana cu ceea ce scoatem din tuburile colorate pe care le cumparam de la magazin, insa sunt foarte eficiente in indepartarea placii bacteriene dentare.


In Ayurveda, medicina traditionala indiana, se considera ca cele mai potrivite ingrediente pentru pudrele de ingrijire orala sunt plantele medicinale si fructele cu gust amar, astringent si picant, acestea fiind in general bune antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene.


Printre aceste plante, se numara cuisoarele, menta, dafinul, cimbrisorul, salvia, busuiocul, piperul, patrunjelul, mararul.


Pulberile de plante continute intr-o astfel de pudra se pot obtine foarte usor prin macinare fina din plantele uscate, iar combinatia obtinuta se recomanda a se pastra intr-un recipient inchis, in mediu uscat, putand fi folosita aproximativ 15 zile.



Iata reteta mea de pudra dentara pe care o puteti prepara singuri acasa:


Pudra dentara din plante aromate


Ingrediente:

  • Cuisoare uscate- 3 linguri

  • Dafin- 20 frunze uscate

  • Cimbrisor uscat- 5 linguri

  • Menta uscata- 5 linguri

  • Busuioc uscat- 5 linguri

  • Ulei esential de menta- 10 picaturi


Preparare:

Ingredientele se macina fin, pana cand se obtine o pulbere omogena la care se adauga picaturile de ulei esential. Pudra poate fi pastrata intr-un recipient inchis, cu capac, timp de maxim 15 zile.


Utilizare:

Se uda periuta de dinti si apoi se incarca cu pudra dentara pentru a se realiza periajul dentar. Exista si varianta in care nu adaugati uleiul esential in toata pudra din borcan, ci puneti o picatura de ulei direct pe periuta cu pulbere.


Aceasta pudra dentara este eficienta pentru curatarea suprafetelor dentare intr-un mod bland, avand in acelasi timp un efect benefic asupra gingiilor, prin calitatile antibacteriene, antiseptice, astringente si dezinfectante.


Mai multe retete de paste de dinti naturale puteti descoperi in cartea mea.

bottom of page