top of page
Caută

Reteta mea de suplimente pentru dinti si gingii sanatoase

Actualizată în: Oct 13, 2021


In stomatologia conventionala, rareori se intampla ca medicul sa depaseasca orizontul limitat al cavitatii bucale, caruia i se adreseaza majoritatea manoperelor.


Eu am ales sa privesc pacientul ca fiind un intreg, iar cavitatea bucala ca fiind o parte din acest intreg, asadar eu cred cu tarie ca atunci cand cavitatea bucala sufera, intregul corp sufera si invers.


Problemele dentare si gingivale sunt strans legate si de anumite carente de vitamine si minerale din organism, nu doar de igiena dentara. Din acest motiv, eu am o reteta uzuala pe care o recomand pacientilor mei, in functie de afectiunile orale cu care se confrunta.


Iata cateva dintre recomandarile mele principale:


  1. Vitamina D3 - este o vitamina esentiala pentru sanatatea dintilor si a oaselor maxilare. Din pacate, un procent covarsitor de aproximativ 70% din populatia globului sufera de carenta acestei vitamine, acesta fiind motivul pentru care eu le recomand pacientilor mei sa isi faca o dozare din sange a ei, inainte de inceperea tratamentului.Doza uzuala in care o recomand este intre 2000-5000 UI, zilnic sau la 2 zile, timp de 3 luni.

  2. Vitamina K2 - este diferita de vitamina K1, cea responsabila de coagularea sangelui, si face posibila depozitarea calciului in oase si dinti.Practic, vitamina K2 activeaza osteocalcina, o proteina ce participa la legarea calciului in matricea osoasa, ducand la cresterea rezistentei acesteia. Administrarea ei se face concomitent cu cea a vitaminei D3 si pentru ca vitamina K2 se regaseste in cantitati mici in dieta occidentala, este necesara suplimentarea ei. Doza pe care o recomand: 60-100 micrograme zilnic timp de 3 luni.

  3. Vitamina C - un excelent antioxidant, de mare ajutor pentru sistemul imunitar si pentru sanatatea gingiilor. Din pacate, am observat ca foarte multe persoane au o alimentatie nesanatoasa, saraca in fructe si legume proaspete, ceea ce se traduce printr-o insuficienta a vitaminei C pentru procesele interne ale organismului. Lipsa vitaminei C poate sta la baza unor afectiuni precum gingivita si parodontoza. Asadar, pe langa modificarea dietei in sensul unui aport mai mare din aceasta vitamina, recomand pacientilor si suplimente de origine naturala, in doze de 1000 mg zilnic, timp de 3 luni.

  4. Calciul si Magneziul sunt elemente de baza pentru sustinerea sanatatii dentare, asadar suplimentarea lor este foarte frecvent binevenita. Cu atentie insa, fiindca o cantitate prea mare de calciu, in lipsa vitaminei K2, de exemplu, poate determina depozitarea calciului in alte zone ale corpului decat oasele si dintii, producand litiaze.


Bineinteles, lista mea de recomandari este mai lunga dar prefer sa o personalizez pentru fiecare pacient in parte. Contine de obicei suplimente naturale, extracte de plante, uleiuri esentiale, toate cu efect benefic asupra sanatatii orale.

bottom of page