top of page
Caută

10 sfaturi pentru sanatatea dentara a bebelusului tau!


Dintii temporari ai copiilor, numiti si dinti de lapte, sunt la fel de importanti ca si dintii permanenti care erup in jurul varstei de 6 ani, desi multi parinti ii neglijeaza, considerand ca oricum, la un moment dat, vor fi schimbati de dentitia adulta.


Acest lucru este insa gresit perceput, deoarece problemele dintilor de lapte afecteaza direct atat copilul, care nu se poate hrani corect si poate suferi de durere, cat si mugurii dintilor permanenti. De exemplu, o infectie la nivelul unui dinte temporar poate migra catre mugurele dintelui permanent din vecinatate si ii poate afecta integritatea. Acesta poate erupe apoi cu diverse defecte de smalt, forme ciudate, etc.


De asemenea, pierderea unui dinte temporar de pe arcada (in urma unei carii care l-a distrus), poate afecta spatiul de eruptie al dintilor definitivi.


Asadar, este foarte important sa avem grija de dintii copiilor, inca din perioada in care sunt bebelusi.


Si iata si cateva sfaturi care ii pot ajuta pe parinti in aceasta directie:

1. Folositi o compresa sterila infasurata pe deget pentru a curata arcadele dentare ale bebelusului, chiar si in perioada premergatoare eruptiei dintilor;


2. Cand dintii au erupt, folositi un degetar sau o periuta foarte moale, speciala pentru bebelusi, pentru a curata noii dintisori;


3. Nu lasati bebelusul sa adoarma cu biberonul in gura, laptele contine glucide si poate produce carii dentare, daca ramane in contact prelungit cu dintii;


4. In loc de pasta de dinti, la varste mici, cand copilul nu poate clati si scuipa, puteti folosi ulei de cocos extravirgin. Acesta are proprietati antibacteriene si formeaza o pelicula protectoare pe dinti, care impiedica atasarea rapida a bacteriilor la smalt;


5. Nu oferiti copiilor dulciuri cu zahar rafinat adaugat, acesta este hrana preferata a bacteriilor care produc carii dentare. O alternativa gustoasa, atractiva si mult mai sanatoasa o reprezinta dulciurile raw-vegane, pregatite din fructe proaspete si confiate, nuci, alune, etc.


6. “Dulcele” de baza al copiilor trebuie sa fie fructele! Acestea contin vitamine, minerale si enzime importante pentru sanatatea orala, dar si pentru sanatatea generala!


7. La nastere, cavitatea bucala a bebelusului este sterila. Ea se populeaza cu bacterii de la mama, tata, familie sau apartinatori in general. Pentru a evita transferul timpuriu al bacteriilor patogene de la adulti la copii, este indicat ca acestia din urma sa foloseasca vesela lor separata (pahare, tacamuri, etc).


8. Suzeta nu este de dorit. Stiu ca de multe ori poate fi de mare ajutor pentru linistea parintilor, insa folosirea ei excesiva si mai ales dupa varsta de un an, poate afecta dezvoltarea maxilarelor copilului. Asadar, ideal ar fi sa nu obisnuim copilul cu suzeta, insa daca totusi o foloseste, sa fie inlaturata inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de un an.


9. Evitati sa obisnuti copilul cu biscuiti dulci, caramele, patiserie dulce, prajiturele, fiindca acestea se lipesc de dinti si favorizeaza actiunea de demineralizare a zaharului in smalt.


10. Mergeti cu copilul la dentist periodic, pentru consult si diagnosticarea precoce a afectiunilor dentare. Uneori copilul are nevoie de vizite de acomodare, in care nu i se lucreaza efectiv, ci doar face cunostinta cu personalul medical dintr-un cabinet stomatologic, etc.Ideal este sa vizitati stomatologul din 6 in 6 luni.

bottom of page