top of page
Caută

Tu stii de ce te imbolnavesti?




In spatele tuturor celelorlalte cauze pe care le cunoastem (bacterii si alte microorganisme, paraziti, factori ce tin de mediul de viata, stilul de viata, etc), se afla un factor major important, de la care pornesc, in cascada, toate celelalte: stresul.


Fiintele umane pot vietui in doua stari distincte: fie se relaxeaza, digera, se regenereaza, fiind linistite si in odihna (este activ sistemul nervos parasimpatic), fie sunt in pericol si trebuie sa lupte, sa se apere (sistemul nervos simpatic).


Pe parcursul unei zile, oscilam permanent intre cele doua sisteme, insa daca sistemul nervos simpatic devine predominant, atunci persoana respectiva se spune ca traieste in stres.


Aceasta stare de stres, numita si “fight or flight”, este benefica pe termen scurt, pentru a salva persoana de la pericole imediate. In cazul in care starea individului in care se simte amenintat, hartuit, suprasolicitat, in care trebuie sa se apere si sa fuga devine predominanta, atunci se vor secreta cantitati mari de adrenalina, noradrenalina, cortizol, angiotensina, aldosteron, hormoni care vor invada organismul si vor determina un  raspuns din partea corpului.


Imaginați-va cum in acest fel, timp de zeci de ani, hormonii care cresc presiunea arteriala, pulsul, glicemia, vor produce hipertensiune, boli de inima, diabet, chiar si cancer.


Sistemul digestiv va avea si el de suferit, prin scaderea fluxului de sange la nivelul stomacului, intestinelor, ficatului, pancreasului. Consecutiv, hrana nu se va mai digera corespunzator, aparand fenomene de inflamatie intestinala, colon iritabil, balonari, reflux gastro-esofagian, carente nutritionale, si multe altele.


Este important sa stim ca stresul isi pune amprenta inca din viata intrauterina. Daca mama este stresata pe perioada sarcinii, fatul va resimti toată aceasta energie negativa, dizarmonioasa, care ii va perturba dezvoltarea. Toate fricile, temerile, ingrijorarile, starile de manie, furie, abandon etc, vor fi transmise si copilului.


Mai tarziu, daca si copilul insusi va trai intr-un mediu agresiv fizic si/sau verbal, cu abuzuri, si alte emotii si stari negative, se va accentua productia de hormoni de stres, iar receptorii pentru acesti hormoni vor deveni rezistenti. O data cu instalarea acestei rezistente, va fi necesara producerea unei cantitati din ce in ce mai mari de hormoni pentru a genera un raspuns din partea corpului, ceea ce va accentua starea de stres cronic si aparitia imbolnavirilor.


Sa stiti ca toate acestea sunt valabile inclusiv pentru imbolnavirile dentare. Dintii sunt la fel de afectati de stres ca si celelalte organe ale corpului.


Ca medic, pot aprecia gradul de stres al unei persoane dupa statusul sau dentar: cu cat sanatatea dentara este mai precara, cu atat gradul de stres din viata pacientului este mai mare, din pacate.


Primul pas in a ameliora si preveni toate aceste lucruri este sa devenim constienti de stresul din viata noastra si apoi sa gasim cele mai bune metode pentru a-l contracara. Stresul nu este o gluma si nici un motiv de ironie, el sta la baza majoritatii bolilor de care suferim si este indicat sa luam masuri impotriva lui.

bottom of page