top of page
Caută

7 toxine la care te poti expune cand te speli pe dinti

Actualizată în: 7 ian. 2022


Daca folosesti o pasta de dinti conventionala, din comert, atunci ar fi bine sa citesti cu atentie eticheta si sa alegi in deplina cunostinta de cauza produsul pe care il folosesti pentru igiena ta orala. Stiu ca e usor sa intinzi mana si sa iei de pe raft pasta de dinti cu reclama cea mai atragatoare sau cu pretul cel mai convenabil, insa de multe ori eticheta poate fi inselatoare iar pretul pe care il platesti mai tarziu pentru repararea daunelor poate fi mult mai mare.


Probabil ca stii deja ca eu le recomand pacientilor mei paste de dinti cu ingrediente naturale, prietenoase cu microbiomul oral si blande cu dintii si gingiile. Daca insa alegi sa folosesti pastele de dinti conventioale, atunci ar fi bine sa te asiguri ca nu contin urmatoarele substante:


1.Sodium Lauryl Sulfate (si Sodium Laureth Sulfate) este un agent de spumare continut in foarte multe produse de ingrijire corporala, incluzand aici si unele paste de dinti. Acest ingredient ieftin poate fi insa gasit si in anumite insecticide, detergenti pentru spalat automobile, degresanti, detergenti pentru pardoseli, etc. SLS este un surfactant care separa moleculele pentru a permite o mai buna interacțiune intre pasta de dinti si suprafetele dentare. Ca rezultat, SLS are o putere mare de penetrare.

Din pacate, aceasta substanta se poate acumula la nivelul creierului, inimii si ficatului avand potential toxic crescut. De asemenea, este coroziv si iritant pentru tesuturi, putand produce mici leziuni la nivelul mucoasei bucale ce pot genera afte dureroase.


2.Propylene glycol este un alcool folosit ca agent umectant si surfactant in pastele de dinti, fiind, de asemenea, ingredient in antigeluri.Contactul prelungit cu aceasta substanta poate duce la absorbtia rapida prin piele, cu toxicitate la nivelul creierului, ficatului si rinichilor.


3.Diethanolamine este un alt agent spumant din unele paste de dinti ce poate genera nitrati carcinogeni si dezechilibre hormonale.


4.Indulcitorii artificiali se adauga pentru a masca gustul amar al pastei de dinti. Aspartamul se descompune in doi produsi toxici: acid formic si formaldehida, ambii cu potential neurotoxic si carcinogen. Zaharina poate produce cancer de vezica biliara iar Xylitolul, desi este considerat un agent antiplaca contribuie la dezechilibrul florei bucale.


5.Microsferele de polietilena sunt mici sfere de plastic, utilizate in multe cosmetice cu rol exfoliant (creme , gommage,etc) dar si in anumite paste de dinti pentru culoare si textura. Ele se pot bloca subgingival si irita aceasta zona, predispunand la inflamatii si infectii.


6.Fluorul este un ingredient controversat in pastele de dinti, desi lumea medicala il considera ca fiind sigur si util pentru intarirea smaltului dintilor. Exista insa si studii care arata ca fluorul este o neurotoxina, ceea ce genereaza o atitudine precauta in randul anumitor consumatori, care nu doresc sa isi asume riscuri. In acest sens, exista studii care arata ca administrarea de fluor la femeile insarcinate a condus la o scadere a IQ-ului nou-nascutilor, la fel si la copiii carora li s-au administrat suplimente cu aceasta substanta. In acest context, multe persoane aleg sa foloseasca paste de dinti fara fluor, atat ele cat si copiii lor.


7.Triclosanul este o substanta antibacteriana si antifungica folosita in pastele de dinti pentru a anihila placa bacteriana. In anul 2017, in SUA, Food & Drug Administration a interzis folosirea triclosanului in sapunuri si geluri de dus datorita toxicitatii ridicate, insa, din pacate, se mai regaseste in unele compozitii ale pastelor de dinti.

Triclosanul afecteaza productia de hormoni tiroidieni, poate cauza cancer si poate selecta tulpini bacteriene rezistente la antibiotic.


Asadar, atentie mare la pasta de dinti pe care o cumparam si pe care o folosim! Un lucru benefic este faptul ca exista disponibile pe piata variante de produse naturale pentru igiena orala si in plus, poti opta oricand pentru prepararea unei paste de dinti home-made, din ingrediente pe care le poti alege singur si corespund exigentelor tale.



bottom of page