top of page
Caută

Care este diferenta intre stomatologia conventionala si cea biologica?


Stiind ca sunt un promotor activ al stomatologiei biologice, de multe ori am fost intrebata care este diferenta intre aceasta si stomatologia conventionala.


Cea mai mare parte a carierei mele de pana acum am practicat stomatologia conventionala, însă in ultimii ani am inteles si integrat in practica mea principiile stomatologiei biologice.

As putea spune, astfel, ca le cunosc destul de bine pe amandoua.Asadar, va pot prezenta o paralela intre cele doua abordari, simplu de inteles pentru toata lumea.


In principiu, stomatologia conventionala se focuseaza pe problemele dentare, tratand efectele intr-un mod clasic, de multe ori invaziv, cu instrumente mai putin prietenoase cu organismul uman. In stomatologia biologica se pune accentul pe pacient, pe eliminarea cauzelor si ingrijirea pe termen lung, alaturi de tratarea efectelor (afectiunilor dentare in sine) prin metode minim-invazive (de exemplu, laserul dentar).In plus, educarea pacientului este foarte importanta pentru evitarea imbolnavirilor ulterioare.

Stomatologia conventionala

Stomatologia biologica (holistica)

​Trateaza efectele

Elimina cauzele+trateaza efectele+ingrijeste pe termen lung

Se focusează pe dinti

Privește pacientul ca pe un întreg (corp-minte-suflet)

​Tratamente invazive

​Tratamente minim-invazive

​Focus pe situația locala, in cavitatea bucala

​Focus pe ansamblu, stare generală, stil de viata


In stomatologia biologica abordarea este minim-invaziva, blanda, cu tehnologie cat mai putin traumatica, recomandarile merg in directia materialelor si restaurarilor non-metalice (coroane, pivoti, implanturi dentare). Materialele pe care le plasam in cavitatea bucala a pacientului îl pot influenta la nivelul întregului organism si de aceea este necesar sa le selectam cu responsabilitate.

Stomatologia conventionala

Stomatologia biologica (holistica)

Abordare clasica, uneori traumatizanta pt tesuturi

Abordare minim-invazivă, blanda, cat mai puțin traumatica

Materiale conventionale (include metale, aliaje metalice, compozit cu metacrilati si BPA, etc)

Non metalica, materiale cu grad inalt de biocompatibilitate- fara amalgam, aliaje metalice

Implanturi de titan

Implanturi de zirconiu


In stomatologia biologica exista interes si preocupare legata de substantele pe care le folosim zilnic pentru igiena orala, stiind ca acestea se absorb prin mucoasa bucala bogat vascularizata (in special sublingual) si tinand cont si de faptul ca inghitim mici cantitati la fiecare periaj dentar.

De aceea, urmareste ca pastele de dinti si apele de gura sa contina ingrediente naturale, cu efect antiseptic, antibacterian, antiinflamator si nu promoveaza continutul in fluor, acesta fiind o substanta controversata.

Stomatologia conventionala

Stomatologia biologica (holistica)

Produse de ingrijire dentara conventionale (paste de dinti, ape de gura)

Paste de dinti si ape de gura cu ingrediente naturale, eventual home-made

Recomanda Fluor

Nu recomanda Fluor

Folosește medicatie conventionala (antibiotice, etc)

Reduce utilizarea medicatiei, in special a antibioticelor, recomanda suplimente naturale


Medicii stomatologi care adopta viziunea integrata biologic recomanda cu precauție antibioticele, doar atunci cand sunt neaparat necesare.

In general, reduc utilizarea medicamentelor doar la stricta necesitate.


Pe scurt, parerea mea este ca stomatologia biologica este o varianta imbunatatita și actualizata a stomatologiei conventionale, mult mai aproape de pacient și de nevoile sale reale.


Comentarii


bottom of page