top of page
Caută

Corpul ia forma emotiilor tale



Corpul ia forma emotiilor noastre. Cand te privesti in oglinda, poti vedea cum gandurile si emotiile tale ti-au sculptat corpul.


Daca iti privesti fata in oglinda, relaxat, fara machiaj sau alte imbunatatiri , vei vedea cum expresia fetei a luat forma dezamagirilor tale, a furiilor, frustrarilor, a temerilor sau a incrancenarilor tale. Unghiul extern al ochilor si colturile buzelor “cazute” pot semnifica, de exemplu, dezamagire traita repetat, sau emotia abandonului traita repetat.

O coloana curbata catre in fata, asa zisa “cocoasa”, poate semnifica o lipsa de incredere in sine, trauma de abandon, perceptia ca “viata este grea”. Umerii lasati pot simboliza o apasare a greutatilor vietii resimtita de catre acea persoana.


Daca te-ai ingrasat foarte mult in ultima vreme, impreuna cu scaderea aportului de calorii este recomandat sa iti faci si o analiza a trairilor interioare care te-au facut sa mananci mai mult, sa fii mai sedentar, sa devii dezinteresat de propriul corp si propria sanatate.


Grasimea, in general, are rol de protectie in corp, iar depunerea in exces poate semnifica o nevoie suplimentara de protectie pe care o resimti.


Zona in care se depune grasimea poate fi sugestiva pentru emoția pe care o traiesti sau traumele prin care ai trecut. De exemplu, o femeie care a trecut prin trauma unui viol sau se simte agresata sexual, poate depune grasime in zona coapselor, pentru a se proteja. Uneori, anumite persoane se ingrasa (inconstient, desigur) pentru a impune mai mult respect, fiindca se simt ignorati, nebagati in seama. Unele femei se ingrasa si capata trasaturi masculine pentru ca se afla intr-o pozitie importanta, de conducere si trebuie sa se facă observate si sa impuna respect.


In același mod, daca ai slabit foarte mult, mai mult decat greutatea normala, e indicat sa iti analizezi cantitatea de stres pe care ai acumulat-o și sa te intrebi ce anume iti consuma din vitalitate.


Interesant este faptul ca si reciproca e valabila: o anumita pozitie a corpului iti poate genera o stare de spirit specifica. De exemplu, in momentele in care te simti trist sau deprimat, fa urmatorul exercitiu: indreapta-ti spatele, pieptul in fata, capul si barbia sus si respira profund. O sa simti aproape instantaneu cum starea de spirit ti se schimba: devii mai optimist, orientat pozitiv, prinzi incredere in tine. Coloana vertebrala ne tradeaza cel mai usor slabiciunile: daca prezinta diformitati aparute si agravate de-a lungul anilor, acelea sunt diformitati emotionale in primul rand, la care se mai adauga si alti factori exteriori (de exemplu:pozitii vicioase datorate muncii prestate, anumite riscuri legate de profesie, accidente etc). Cand ne indreptam coloana, ne indreptam si starile emotionale, deseori.


Amuzant este ca eu am descoperit ca nu pot sa fiu trista si deznadajduita intr-o pozitie in care am coloana dreapta, capul sus si privirea inainte. Pot sa fiu asa doar daca tin privirea in jos si ma aplec in fata. M-am jucat cu aceasta postura si imi place mult ce stare imi genereaza. Va invit si pe voi sa jucati acest joc si sa ii vedeti efectele. Probabil veti fi uimiti de cat de repede putem transforma anumite emotii negative intr-unele pozitive, doar indreptandu-ne spatele!


Mi-a placut mult sa citesc cartile lui Lise Bourbeau, legate de vindecarea ranilor emotionale somatizate. Acolo se vorbeste despre modul in care traumele, ranile noastre nevindecate se pot “citi” pe corp. Corpul celui care sufera de rana de abandon are un anumit aspect (in principiu cu umerii lasati, coloana vetrebrala curbata catre fata, etc), corpul celui care sufera de rana de tradare este atletic, el muncind mult cu exercitii fizice pentru a deveni mai puternic si a contracara in acest fel tradarea de care sufera, corpul celui care fuge (“fugarul”) este subtire, astfel incat sa se poata ascunda usor, si exemplele pot continua. Va recomand cu drag aceasta serie de carti, este revelatoare.


Este important sa ne mentinem conectati la corpul nostru, deoarece acesta comunica tot timpul cu noi si ne transmite mesaje legate de modul in care se simte, de starea lui de sanatate, vitalitate, etc. De asemenea, ne ajuta sa devenim mai constienti de modul in care ne producem si ne intretinem suferinte noi insine, precum si de modul in care ne putem gestiona starile emotionale intr-un mod eficient. Corpul oglindeste in exterior starile noastre interioare, traumele si suferintele noastre, dar si optimismul, flexibilitatea si capacitatea noastra de a ne adapta la mediul in care traim.


bottom of page