top of page
Caută
drcristinaobreja

Daca depui tartru pe dinti, poti suferi de carenta unei vitamine speciale



In cei mai mult de 17 ani de practica stomatologica, pot sa va spun ca am consultat un numar foarte mare de pacienti care se igienizau corect, isi periau dintii de doua ori pe zi si foloseau dus bucal, si cu toate acestea cantitatea de tartru depusa pe suprafetele dentare era apreciabila.


In stomatologia clasica am invatat ca principala vina pentru depunerea masiva de tartru este a pacientului, care nu respecta protocoalele de igiena zilnica. Tinand cont de aceste repere, imi dojeneam pacientii si ii atentionam cu privire periajul dentar, pe care eram convinsa ca nu il aplicau asa cum trebuie.


Cu timpul insa, mi-am aprofundat studiile si am depasit paradigmele periei de dinti. Periajul dentar este necesar in zilele noastre, datorita stilului alimentar pe care il adoptam, insa lipsa acestuia nu reprezinta intotdeauna principalul vinovat pentru depunerea masiva de tartru.


Tartrul dentar este format din placa bacteriana mineralizata pe dinti. Fiind un depozit ce contine bacterii, tartrul favorizeaza aparitia afectiunilor dentare, precum gingivita, parodontoza, cariile. O data format, este practic imposibil sa il indepartam prin mijloacele obisnuite de periaj sau dus bucal, si este necesar sa ne programam pentru un detartraj profesional la cabinetul stomatologic.


Dar de ce la unele persoane apare mai frecvent si in cantitate mare, iar la altele foarte putin sau deloc? Si de ce apare chiar si la persoanele care respecta toate normele de igiena dentara?


Carenta vitaminei K2


Ei bine, unul dintre raspunsuri poate fi dat de carenta unei vitamine speciale si mai putin cunoscute, respectiv vitamina K2.


Dr. Weston Price, un medic canadian ce a practicat stomatologia la inceputul anilor 1900, a descoperit un element chimic interesant, ce mentinea dantura sanatoasa, pe care l-a denumit "Activatorul X". Acest element chimic a ramas un mister timp de aproximativ 60 de ani, cand cercetatorii l-au identificat ca fiind vitamina liposolubila K2.


Vitamina K2 este, in general, destul de putin cunoscuta, si foarte frecvent confundata cu ruda ei apropiata, vitamina K1, corelata cu coagularea sangelui. Aceasta vitamina liposolubila actioneaza in sinergie cu vitaminele D si A, ajutand corpul sa plaseze calciul in oase si dinti, si nu in alte zone ale organismului, cum ar fi arterele.


K2 reuseste sa realizeze acest lucru activand osteocalcina, care determina transportului calciului in oase si dinti si Matrix-GLA-Protein, care ajuta la indepartarea calciului de pe peretii arterelor, pentru a preveni pierderea elasticitatii acestora.


Vitamina K2 previne depunerile de calciu raspunzatoare de formarea calculilor renali, iar studiile arata o actiune asemanatoare si in ceea ce priveste calculii biliari si in protectia impotriva cancerului de prostata la barbati.


O carenta de vitamina K2 poate determina, de asemenea, imposibilitatea asimilarii nutrientilor din suplimentele cu calciu si vitamina D.


In mod similar, o carenta de vitamina K2 poate fi motivul pentru care unele persoane depun masiv tartru pe suprafetele dintilor! Deoarece nu exista suficienta vitamina K2 care sa directioneze calciul corect pentru remineralizarea osoasa, acesta se va depune pe dinti. Practic, placa bacteriana de pe suprafetele dintilor se calcifica, intarindu-se si devenind imposibil de indepartat prin igienizarea obisnuita acasa. Cand tartrul apare, este necesara procedura de detartraj profesional la stomatolog. Depunerea de tartru este un semnal de alarma, deoarece asa cum calciul a ajuns sa se depoziteze pe dinti, la fel este posibil sa se intample si la nivelul vaselor de sange! Si acest lucru poate determina afectiuni cardio-vasculare grave.


Sursele de vitamina K2 in alimentatie sunt urmatoarele:

  • Oua provenite de la gaini hranite cu iarba

  • Organe de la animale

  • Unt provenit de la vaci hranite cu iarba

  • Alimente fermentate: varza murata, branzeturi tip Gouda sau brie, specialitati fermentate precum natto, miso (japoneze)

De asemenea, poate fi de ajutor si administrarea de suplimente cu vitamina K2, atat la copii, cat si la adulti, in general impreuna cu suplimentele de vitamina D.


Eu recomand pacientilor mei suplimentarea de vitamina K2 si introducerea in dieta a alimentelor ce contin aceasta vitamina. Vitamina K2 ne ajuta sa avem oase si dinti sanatosi si previne depunerea de tartru.


Comments


bottom of page