top of page
Caută

Dintii nostri ne reflecta traumele psihologice






In ultimii ani, din ce in ce mai mult se vorbeste despre faptul ca afectiunile de care suferim au la baza trairile noastre emotionale negative, tiparele noastre psiho-mentale. Din ce in ce mai multi specialisti si-au pus intrebari mai profunde legate de cauzalitatea bolilor, deoarece abordarea mecanicista, conform careia ceva din exterior (o bacterie, un virus, o ciuperca, etc) ne ataca, iar noi suntem supusi unei suferinte complet aleator, a devenit insuficienta.


Boala nu este o pedeapsa sau o suferinta aleatorie, ea este de fapt un ghid. Orice afectiune poarta in sine un mesaj profund pentru cel care o resimte. In functie de zona sau organul afectat, ea poate fi interpretata diferit, cu sens pentru cel care sufera.


Fiind un ghid, boala ne anunta ca ne-am indepartat de propriul sine, de misiunea cu care am venit pe Pamant, de Divinitate. Ea ne poate spune, destul de exact, unde facem o greseala sau ce nu intelegem. Exista chiar dictionare care coreleaza suferintele fizice cu cele sufletesti, cum este “Marele Dictionar al Bolilor” de Jaques Martel.


Legat de dinti insa, informatiile sunt mai putine si nu atat de cunoscute. Ceea ce este important de inteles este ca dintii reflecta fidel caracterul nostru si starile noastre interioare, fricile, temerile, blocajele, etc.


Cand un pacient mi se adreseaza, doar privindu-i dintii ii inteleg sufletul, suferintele, caracterul.


Cu cat dintii sunt mai dezorganizati pe arcade (inghesuiti, spatiati, rotati, cu eruptii intarziate sau absente, etc) si cu cat sunt mai afectati de diferite patologii (carii, necroze, etc), cu atat persoana respectiva are mai multe traume emotionale nerezolvate. Suferintele dentare nu sunt accidentale- chiar si accidentele care afecteaza dintii au o semnificatie si un sens pentru care au avut loc.


Pentru cei care se intreaba despre situatia copiilor, afectiunile acestora reflecta in general, pana la varsta de 12 ani, traumele parintilor si energia lor, in special ale mamei. Stiu, nu ne place, dar este adevarat.


O cavitate bucala incarcata toxic, cu multe depozite de tartru si placa bacteriana, cu inflamatii gingivale, carii, etc, este oglinda unui suflet care sufera, a unei minti tulburi, a faptului ca persoana respectiva traieste in inconstienta de sine. Daca o cavitate bucala este curata, cu dinti sanatosi, corect aliniati, limba curata, atunci persoana respectiva, cel mai probabil, are emotii constructive, stima de sine, echilibru interior.


Tratarea problemelor dentare si alinierea dintilor, favorizeaza, de fapt, vindecarea emotionala. Nu de putine ori, un tratament ortodontic, de aliniere a dintilor, poate fi un moment dificil pentru pacient, deoarece acesta retraieste anumite stari care ies la iveala pentru a fi vindecate, armonizate. Tratamentul de reabilitare orala, ce include si un tratament ortodontic, poate fi o calatorie catre noi insine, de vindecare emotionala si de redescoperire a sinelui. Trebuie doar sa il intelegem si sa il onoram cu toata fiinta noastra.


Eu recomand ca atunci cand mergem la stomatolog sa ne tratam si echilibram intreaga cavitate bucala, nu doar anumite lucruri. Chiar daca sunt probleme de timp sau bani, tratamentele pot fi esalonate, astfel incat, intr-un final, pacientul sa isi rezolve toate afectiunile dentare.


O data cu stabilizarea cavitatii bucale, pacientul va resimti imbunatatiri si in starea sa emotionala si mentala, deoarece acesta este un drum cu doua sensuri: psihicul influenteaza dintii, dar si dintii influenteaza psihicul.


Sper din tot sufletul ca un numar cat mai mare de oameni sa inteleaga acest lucru, inclusiv medicii stomatologi. Atunci, stomatologia va trece intr-o noua paradigma, mult mai folositoare si profunda pentru pacient.



Comments


bottom of page