Ne-am obisnuit sa numaram caloriile alimentelor si sa facem alegerile in ceea ce priveste dieta noastra in functie de acest lucru. Cand vorbim despre diete “echilibrate”, discutam mai ales de proteine, glucide, lipide, ne facem griji daca unele sunt intr-un procent mai mic decat parametri setati de noi ca fiind normali, etc.
Din punctul meu de vedere, aceasta este o abordare mecanicista a fiziologiei umane. Eu cred ca ceea ce conteaza, pe langa calorii, este calitatea alimentului: ce imi furnizeaza el (in afara de proteine, lipide, glucide) si modul cum sunt eu capabil sa il diger si sa il folosesc pentru binele corpului meu. Este foarte posibil ca eu sa nu pot digera adecvat sau sa am o intoleranta ascunsa legata de un anumit aliment considerat sanatos, si atunci pentru mine acesta va deveni nesanatos. Asadar, nu cred ca este o reteta universal valabila cand vine vorba de sanatate si mentinerea siluetei, cred ca recomandarile ar trebui sa fie intotdeauna personalizate.
In Ayurveda, de exemplu, alimentele sunt impartite in 3 categorii, in functie de calitate:
✅Alimente sattvice - cu energie elevata, benefica, ce inalta spiritul, aduc echilibru si armonie. Acest tip de alimente ajuta la obtinerea claritatii mentale, cresc nivelul de constiinta, sustin imunitatea, ofera corpului suport pentru regenerare si sanatate.
✅Alimente rajasice- cu energie dinamica, ce stimuleaza si pune in miscare. Poate fi o dieta potrivita pentru persoanele care doresc sa se afirme, sunt active, interesate de putere, prestigiu, pozitie si prosperitate, precum oameni de business, leaderi, politicieni, atleti, etc. Excesul de alimente rajas, insa, poate genera dezechilibre, suprastimulare, nervozitate, agitatie, agresivitate.
✅ Alimente tamasice- cu energie joasa, asociata cu ceata mentala, lipsa de intelegere, inertie, stagnare, incompetenta, lene, decadenta.
Ca repere din fiecare categorie, iata cateva exemple:
Alimentele sattvice sunt, in general, crude sau usor preparate, proaspete, usor de digerat, care nu creeaza senzatia de greutate dupa masa. Alimentele vechi sau preparate necorespunzator nu sunt considerate sattvice. Dieta sattvica este alcatuita din vegetale bogate in nutrienti, fara mancare procesata, prajita. Lista de alimente sattvice include:
Fructe proaspete
Legume
Lapte de nuci si seminte
Verdeturi
Nuci
Seminte germinate
Ghee
Ceaiuri de plante
Uleiuri presate la rece
miere
Cereale integrale
Alimentatia rajasica este de obicei bazata pe carne si peste, excesiv de sarata, acra sau picanta, fripta sau prajita. Alte exemple: chili, usturoi, muraturi, otet, ciocolata, alcool, cafea, bauturi carbogazoase, cola, jeleuri, gemuri, etc.
Alimentele tamasice sunt de asemenea bazate pe carne si peste, faina alba, zahar alb, conserve, mancare pastrata peste noapte, cartofi prajiti, chipsuri, lapte pasteurizat, patiserie, pizza, rom sau whiskey, dulciuri in general, etc. Mancarea intens procesata, prelucrata, conservata, cu adaosuri de E-uri si alte substante artificiale, este considerata tamasica. Obiceiul de a gati in weekend si a pastra in frigider sau congelator mancarea, pentru a o consuma pe parcursul saptamanii, nu este unul sanatos din punct de vedere ayurvedic. Aceasta mancare devine tamasica si daunatoare pentru organism din punctul de vedere al energiei pe care o ofera.
O persoana care se hraneste preponderent tamasic devine interesata doar de propria persoana, sufera de schimbari dese emotionale, tinde sa consume alimente in exces, poate suferi de diverse afectiuni degenerative, cronice, imbatraneste prematur.
Asadar, in Ayurveda alimentele nu sunt doar hrana pentru trup, ci si pentru minte si suflet. Ele pot limpezi spiritul si inviora corpul sau, dimpotriva, pot scadea vibratia si afecta starea de sanatate generala. De obicei, e un cerc vicios: daca incepi sa faci alegeri alimentare din zona tamas, acestea iti vor intuneca mintea si simturile si te vor determina sa faci aceleasi alegeri pe viitor. Pentru a rupe cercul, este nevoie de multa vointa si dorinta de a iesi din zona de confort, sau de un soc emotional care te determina sa faci schimbari rapide (o boala grava, a ta sau a unei persoane dragi, etc).
Cum totul in Univers este energie, perceptia noastra asupra alimentelor ar trebui sa urmareasca acelasi model. Alimentele nu sunt doar substante chimice, ci sunt energie pura care ne influenteaza pe toate nivelurile fiintei. Traiesc cu speranta ca aceste cateva randuri au trezit in voi vigilenta si starea de trezire necesare transformarii: alimentele influenteaza tiparele noastre de gandire, energia de care dispunem, emotiile pe care le vehiculam, si nu in ultimul rand, moduleaza frecventa de vibratie a celulelor noastre.
Comments