top of page
Caută
drcristinaobreja

Nu mai dati copiilor suzeta!



Imi doream de ceva vreme sa scriu acest articol, si ma bucur ca acum, in sfarsit, am reusit. Ceea ce m-a determinat in mod deosebit a fost cea mai recenta vizita a mea, la o gradina zoologica din Tenerife (Spania), unde am fost surprinsa intr-un mod foarte neplacut de numarul mare al copiilor peste 2-3 ani care tineau suzeta in gura in timpul plimbarii. Si nu inainte de somn sau in timpul somnului ci, repet, in timp ce se plimbau si vedeau animalele.


De-a lungul celor 17 ani de cariera ca medic stomatolog, am consultat mii de copii, adolescenti si adulti tineri cu maxilare deformate din cauza obiceiurilor vicioase, cele mai frecvente fiind suzeta si suptul degetului, sau chiar persistenta biberonului după varsta de 2 ani, roaderea diverselor obiecte, etc.


Vreau sa va spun un lucru: nu este nimic mai nenatural decat interpunerea unui obiect între arcadele copilului, pe perioade lungi de timp! Riscul de deformare a maxilarelor si de afectare apoi a eruptiei dintilor este foarte mare!


Conteaza, bineinteles, durata folosirii zilnice a acestui obiect, si varsta pana la care este oferit copilului. Din pacate, insa, am observat ca foarte multi micuti creeaza ușor o dependenta de suzeta, solicitand-o frecvent, nu doar inainte de somn, ci si in starea de trezie. Asa incat, parintii pot sa intampine dificultati in a opri acest obicei al copilului, cu atat mai mult cu cat este folosita timp mai indelungat si pana la varste mai mari!


In teorie, se spune ca suzeta ar trebui eliminata din obiceiurile copilului pana la varsta de 1 an, pentru a elimina riscul de a crea o dependenta si pe cel de deformare a maxilarelor. In realitate, cei mai multi copii depasesc aceasta varsta, iar parintii nu reusesc sa fie destul de fermi pentru a o indeparta.


Eu, personal, cred ca cel mai bine ar fi sa nu se recurga la acest obiect niciodata. Practica mea curenta se bazeaza pe principiile stomatologiei biologice, asadar consider ca trebuie sa sustinem in mod fiziologic si natural dezvoltarea copiilor nostri, prin metode blande care sa ii calmeze si satisfaca emotional, fara inventii de plastic care pot dauna.


Iata ce neajunsuri poate aduce folosirea suzetei:

📍deformarea maxilarelor si, implicit a arcadelor dentare, cu bolta palatina inalta

📍o pozitie joasa a limbii, care va favoriza respiratia orala, in locul celei normale, nazale

📍o data cu deformarea maxilarelor poate aparea si o deformare a fetei, inestetica

📍intarzierea vorbirii si dificultati in comunicare, deoarece nu permite articularea corecta a cuvintelor si mentine copilul ocupat cu sugerea suzetei, in loc sa fie stimulat pentru a comunica

📍poate afecta capacitatea de concentrare si focus pe activitati, deoarece copilul este mereu distras de “munca” lui cu suzeta, care il mentine intr-o stare de reverie.


Ce e drept, pe multe mamici le deranjeaza atentionarea pe care le-o fac legat de suzeta.La un moment dat o mamica mi-a spus ca pentru ea nu are nicio importanta faptul ca micutul poate avea dintii strambi mai tarziu, atata timp cat este “dovedit stiintific” ca suzeta il ajuta pe copil din punct de vedere psihologic.


Dati-mi voie sa va explic, fiindca educatia sta la baza sanatatii, iar lipsa ei ne poate imbolnavi.


Dintii strambi nu creeaza doar probleme de estetica, nicidecum. Dintii strambi inseamna o ocluzie (muscatura) defectuoasa care, in timp, genereaza traume la nivelul dintilor (care se abrazeaza, distrug, fisureaza, cariaza, etc) si la nivelul oaselor maxilare care se resorb (apar retractii gingivale, mobilitate dentara pana la posibilitatea pierderii dintilor). Deci nu purtam aparat dentar pentru frumusete, ci pentru a avea dinti sanatosi pana la batranete!


Apoi, se cunoaste mai putin faptul ca ocluzia (muscatura) dentara influenteaza sanatatea coloanei vertebrale si a scheletului osos in general! In mod fiziologic, planul bipupilar (între pupilele celor doi ochi), cu planul ocluzal (muscatura), planul umerilor, planul bazinului, al genunchilor si al gleznelor sunt PARALELE si interdependente!


Daca unul dintre aceste planuri deviaza, le va devia si pe celelalte! Asadar, o ocluzie deformata poate determina o afectare vertebrala, de bazin, genunchi sau glezna!


O ocluzie (muscatura) deformata va afecta in timp si articulatia mandibulei la craniu (articulatia temporo-mandibulara), iar in consecinta vor aparea dureri si cracmente! Multe persoane pot avea dureri de cap din acest motiv!


Daca deformarea maxilarelor duce la o respiratie preponderent pe gura, copilul nu va mai primi un aport suficient de oxigen si procesele interne ale organismului, precum si performantele intelectuale vor avea de suferit!


Asadar, dupa toate cele enumerate, inca mai considerati ca dintii strambi reprezinta doar o problema de estetica? Sper ca nu, iar daca aveti copii care sufera de asa ceva, va recomand sa va adresati stomatologului cat mai curand!


Revenind la suzeta, ea este un instrument la care se recurge, de obicei, pentru a calma nevoile emotionale ale copilului, carora parintii nu le pot face fata. Un copil poate fi extrem de solicitant, necesitand atentie si confort psihologic din partea parintelui, iar acesta fiind el insusi stresat, obosit, surescitat, nu reuseste sa i le ofere micutului. Si atunci, suzeta poate fi remediul minune, care face liniste in casa.


Mamelor care se simt lezate de acest subiect le spun ca intentia mea nu este sa judec, ci sa educ. Si nu vorbesc aici doar in calitate de medic, ci si de mama a doi copii. Cu primul copil am facut si eu aceste greseli, si din acest motiv acum respira preponderent oral si poarta aparat dentar.


Cu al doilea insa, mi-am propus sa devin constienta si sa il feresc de propria mea ignoranta, care ar putea sa ii provoace suferinte fizice pe termen lung.


De aceea, prin munca mea de medic, ceea ce îmi doresc este sa inspir mamicile sa fie constiente, informate si sa creasca generatii de copii sanatosi. Fiindca sanatatea, inclusiv cea dentara, porneste din copilarie.



Comentários


bottom of page