top of page
Caută

Recomandari de ingrijire dentara pentru viitoarele mamici



Una dintre cele mai frecvente intrebari primite de la paciente este cea legata de ingrijirea dentara pe perioada sarcinii. Cele aproximativ 40 de saptamani de sarcina sunt foarte importante atat pentru sanatatea bebelusului, cat si a mamicii, deoarece ele formeaza si hranesc o noua fiinta. Din acest motiv, eu consider sarcina ca fiind o perioada realmente sacra, cu influenta majora asupra micutei fiinte care se va naste.


Ca idee generala, eu le sfatuiesc pe pacientele mele sa isi trateze toate problemele dentare inainte de a ramane insarcinate, astfel incat sa nu existe riscuri si complicatii stomatologice ulterior. Se cunoaste faptul ca, datorita fluctuatiilor hormonale, pe perioada sarcinii se pot agrava anumite afectiuni dentare, ceea ce nu este deloc de dorit. Daca insa nu au reusit acest lucru, e bine sa stie ca exista solutii de tratament si pe timpul sarcinii, astfel incat sa nu sufere sau sa puna in pericol sanatatea bebelusului.


Iata cateva din sfaturile mele de ingrijire dentara pe perioada sarcinii:


  1. Foloseste produse de igiena orala cu ingrediente naturale! Mucoasa bucala este foarte permeabila pentru substantele cu care intra in contact, in special in zona sublinguala, asadar conteaza ce ingrediente contin pastele de dinti si apele de gura, deoarece vor fi absorbite usor in organism. Pe perioada sarcinii (si nu numai) este indicat sa folosesti paste de dinti cat mai prietenoase cu corpul tau, asa cum sunt cele naturale si sa le eviti pe cele care sunt un cocktail de detergenti, coloranti, conservanti, spumanti, arome, etc.

  2. Ai grija de emotiile tale! Tot ceea ce simti, traiesti, resimte si bebelusul tau! Mugurii dentari pentru dentitia temporara se formeaza incepand cu saptamana 6 intrauterina, iar cei pentru dentitia definitiva incepand cu saptamana 20. Avand structura cristalina, dintii inregistreaza continuu informatii primite din psiho-emotionalul matern, astfel incat traumele si trairile negative ale mamei pot determina defecte de structura si dezvoltare la nivelul danturii copilului. Iti recomand sa te menajezi cat de mult poti si sa gasesti cai de relaxare, atat fizice cat si mentale.

  3. Vizitele la dentist sunt recomandate! Pe perioada sarcinii este indicat sa mergi la medicul stomatolog pentru control si igienizare dentara profesionala (detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, airflow). Curatarea profesionala a danturii va mentine o cavitate bucala curata si va preveni afectiunile orale, in special pe cele gingivale, care sunt foarte frecvente in sarcina.

  4. Tu stii ce tratamente dentare se pot face in sarcina? In principiu, este de dorit sa te feresti de tratamente complexe ce necesita anestezie si sa nu faci radiografii. E bine sa stii, insa, ca atunci cand situatia impune anestezia, exista o substanta anestezica speciala ce se poate administra femeilor gravide si celor care alapteaza, fara riscuri pentru bebelus. Daca ai dureri, infectii, abcese, etc este foarte important sa te prezinti la medicul stomatolog pentru a fi rezolvate, deoarece riscurile la care te expui in lipsa tratamentului sunt mult mai mari decat cele reprezentate de terapia in sine. O infectie dentara netratata, pe langa durerile cumplite pe care le poate genera, poate disemina in alte zone ale capului si poate ajunge sa puna in pericol viata pacientei si a fatului. O astfel de infectie poate sa determine chiar nastere prematura.

Dintre problemele dentare care se pot rezolva in sarcina, pot enumera: cariile simple (daca sunt tratate cu laser nu presupun disconfort si nici riscuri, este o manopera mult mai blanda decat varianta clasica, cu freza), gingivitele si parodontozele (tot protocolul cu laser este mai putin invaziv si mai eficient), tratamente de canal atunci cand sunt urgente (se va folosi anestezic special pentru gravide), tratament ortodontic (da, se pot indrepta dintii in sarcina). Ar fi indicat sa eviti interventii chirurgicale, implanturi dentare, extractii dentare si alte lucrari complexe.


5. Foloseste dusul bucal! Periuta de dinti, oricat ar fi de perfomanta, nu reuseste sa curete spatiile interdentare, unde de obicei sunt retentionate resturi alimentare. Dusul bucal spala zonele greu accesibile cu jet de apa sub presiune, ceea ce ajuta la mentinerea unei igiene orale corespunzatoare si la reducerea cantitatii de tartru depuse.


6. Fereste-te de alimente si bauturi cu zahar si aditivi nesanatosi! Fructele si legumele proaspete iti ofera energia si nutrientii necesari pentru a-ti hrani corpul corespunzator si, de asemenea, pe cel al bebelusului. Nevoile legate de vitamine, minerale sunt mai mari in aceasta perioada, astfel incat iti recomand sa urmaresti sa te hranesti cat mai sanatos, organic, natural, crud. Eu am abordat o dieta vegetariana in timpul celor doua sarcini ale mele, m-am simtit foarte bine si am nascut doi copii sanatosi.



Cel mai important lucru pe care as vrea sa il retii de la mine este acela ca mintea si emotiile tale stau la baza sanatatii bebelusului tau. O mamica linistita, relaxata, multumita, va naste un bebe bucuros si sanatos. Sarcina usoara si constienta iti doresc!


Comments


bottom of page