Unele dintre primele lucruri pe care le intreaba pacientii atunci cand ajung la un consult in clinica sunt legate de recomandarile mele cu privire la periajul dentar, pasta de dinti, tipul de periuta, etc. In consecinta, am atasat planului de tratament printat si cateva sfaturi cu privire la ritualul de igiena orala, pe care il practic si eu, zilnic. In acest fel ma asigur ca fiecare pacient care ma viziteaza pleaca si cu informatii utile legate de ingrijirea dentara zilnica, pe langa diagnostic si plan de tratament.
Daca ar fi sa iti ofer cateva recomandari legate de igiena dentara, acestea ar fi urmatoarele:
Foloseste o periuta de dinti manuala si doar la recomandarea medicului opteaza pentru cea electrica. Periuta electrica, desi mai sofisticata, nu este potrivita tuturor, deoarece uneori poate fi prea dura cu smaltul si gingia. Ca sa nu dai gres, pana te consulti cu medicul tau, foloseste o periuta clasica, manuala.
Iti recomand sa optezi pentru o pasta de dinti cu ingrediente 100% naturale. Pastele de dinti clasice contin detergenti, coloranti, conservanti, arome artificiale, substante care nu sunt foarte prietenoase cu corpul tau. Unii compusi pot afecta echilibrul microbiomului oral (florei microbiene) care este foarte important pentru intretinerea sanatatii orale si mentinerea sub control a microorganismelor patogene. Un alt neajuns este faptul ca substantele artificiale patrund usor in organism ori de cat ori ne spalam pe dinti, prin ingerarea unor cantitati mici, dar, mai ales datorita faptului ca se absorb prin mucoasa bucala, care este foarte permeabila (mai ales in zona sublinguala). Asadar, pentru mai multa siguranta, iti recomand pastele de dinti naturale- poti chiar sa iti prepari acasa paste de dinti hand-made, dupa retete simple!
Foloseste dusul bucal! Periuta de dinti, oricat de sofisticata ar fi, nu reuseste sa curete spatiile interdentare, unde raman resturi alimentare. Dusul bucal propulseaza apa cu presiune pe suprafetele dentare, reusind sa spele si cele mai greu accesibile zone: molari de minte, spatii interdentare, lucrari dentare, implanturi, aparat ortodontic, etc. Irigatorul se foloseste de fiecare data cand ne periem dintii.
Ata dentara eu nu o mai recomand, cred ca este mai potrivit dusul bucal, in majoritatea cazurilor.
Apa de gura nu este obligatorie, dar poate fi de ajutor, mai ales atunci cand pacientul sufera de afectiuni gingivale, dupa anumite interventii stomatologice, etc. Si aici, recomandarea mea merge catre apele de gura cu ingrediente naturale. O reteta cat se poate de simpla pentru apa de gura este adaugarea a 5 picaturi de ulei esential de menta la 150 ml apa, obtinandu-se astfel un mix cu care se poate clati gura de 2-3 ori pe zi. Uleiul esential de menta are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si dezodorizante, fiind de asemenea aroma preferata pentru produsele de igiena orala, in general.
Periaza-ti dintii de doua ori pe zi, dimineata si seara. Nu uita ca periajul de seara este foarte important! Daca adormi fara sa te speli pe dinti, resturile alimentare acumulate pe suprafetele dentare incep sa fermenteze si sa creeze premisele formarii cariilor, dar si tartrului.
Curata si limba! In cadrul ritualului tau zilnic de igiena orala, foloseste un dispozitiv special pentru a curata limba, cu miscari dinspre posteriorul limbii catre varful ei. Astfel, vei indeparta depunerile alcatuite din celule moarte, resturi alimentare si diverse microorganisme, care confera gurii un miros neplacut.
Daca vei tine cont de aceste sfaturi si nu vei ocoli vizitele regulate la dentist pentru rezolvarea din timp a problemelor aparute, sanatatea ta orala va fi constant si eficient intretinuta.
Comments