Putini stiu ca exista o corelatie stransa intre modul in care erup dintii, pozitia lor pe arcade si profilul psihologic al acelei persoane. Chiar si eu am fost uimita sa aflu aceste informatii neobisnuite, mai ales pentru un stomatolog:)) Este absolut fantastic sa observi statusul dentar al unui individ si sa ii poti intui harta emotionala si mentala, manifestata in relatiile si comunicarea cu ceilalti, tipare comportamentale si de viata! Psihostomatologia (da, exista si asa ceva!!) se raporteaza la modul in care persoana relationeaza in special cu parintii, dar si la felul in care vede comunicarea, creativitatea, afirmarea de sine, gradul de autoapreciere, capacitatea de a se desprinde de tiparele parintilor si multe altele.
Molarul de minte este, de obicei, o masea nastrusnica! Ea produce probleme pacientilor in foarte multe cazuri, mai ales datorita faptului ca generatiile mai tinere au arcade incomplet dezvoltate sau deformate, iar acesti molari nu mai au suficient spatiu de eruptie.
Din punct de vedere psiho-emotional, molarii de minte simbolizeaza capacitatea tanarului de a se desprinde de parinti si a deveni adult, pe propriile picioare, avand perioada de eruptie in jurul varstei de 18 ani sau chiar mai tarziu.
Molarii de minte superiori reprezinta capacitatea de a se detasa de parinti in planul mental, al gandirii, iar molarii de minte inferiori pe cea din domeniul afectiv. Cea mai frecvent intalnita problema la generatiile actuale este aceea a spatiului insuficient pentru eruptie, datorat dezvoltarii anormale a arcadelor dentare.
Molarii de minte superiori
Agenezia (lipsa mugurelui dentar) sau lipsa eruptiei la molarii de minte superiori reprezinta incapacitatea individului de a deveni independent de parinti din punctul de vedere al gandirii, preluand si pastrand aceleasi scheme de comportament si valori ca si acestia. Cand dintele este inclinat catre obraz, persoana are dificultati in a se regasi, a se cunoaste pe sine insusi, a sti cine este cu adevarat.
Molarii de minte inferiori
Agenezia (lipsa mugurelui dentar) sau lipsa eruptiei la molarii de minte inferiori arata incapacitatea individului de a se desprinde de parinti din punct de vedere emotional, pentru a-si crea o viata proprie. Apropierea si implicarea directa a parintilor in viata individului raman aspecte foarte importante.
Dintele inclinat orizontal, catre anterior, reprezinta o dorinta interioara a individului de a pleca din familie, de a se desprinde de parinti, insa un obstacol emotional, intim, il impiedica.
Dintele inclinat catre posterior reflecta o tendinta a individului de a evita greutatile, de a se intoarce in trecut si a cauta acolo refugiu.
Dintele erupt partial (o parte in os si alta in gingie, in afara osului) arata o indecizie a persoanei legata de desprinderea de parinti. Uneori isi doreste acest lucru, alteori nu, fiind prins intre a ramane si a zbura cu propriile aripi.
Dintele care erupe cu inflamatie arata o mare dorinta a tanarului de a se afirma, marcata si de o revolta impotriva parintilor de care nu se poate desprinde.
Abcesul la nivelul osului sau al gingiei reprezinta manifestarea unei furii neputincioase legate de imposibilitatea de a se desprinde de parinti si trenarea acestui conflict pe perioade lungi de timp.
Pe langa molarul de minte, si ceilalti dinti au simbolistica lor specifica. De exemplu, incisivul central superior este dintele personalitatii noastre, in timp ce premolarul doi inferior este dintele afirmarii in familie si societate.
Impreuna cu stomatologul care poate intelege aceasta simbolistica dentara, poti construi o harta a ta emotionala, mentala, comportamentala ce poate servi drept punct de plecare muncii de autocunoastere si dezvoltare personala sau chiar pentru diverse terapii psihomentale alaturi de specialisti in domeniu.
O astfel de cunoastere cred ca ii poate ajuta foarte mult atat pe pacienti cat si pe medicii stomatologi. Fiecare dintre noi ar trebui sa poata intelege mesajele propriului corp, care apar atunci cand sufletul sufera. Corpul este si va fi intotdeauna oglinda sufletului, somatizand suferintele din interior. Cine intelege acest lucru, intelege de fapt cauzele reale ale bolilor, care se nasc din interior, mai mult decat din exterior.
Kommentare