top of page
Caută

Stomatologia emotionala

Actualizată în: 13 oct. 2021


Prima oara cand am auzit despre “stomatologia emotionala”, am stiut ca am aflat denumirea a ceva ce practicam de mult timp, intuitiv.


Nu e dificil sa intelegem ce inseamna acest concept. El urmareste mai multe directii, toate legate de modul in care medicul stomatolog intelege si se conecteaza la nevoile emotionale ale pacientului care a venit sa ii ceara sfatul si ajutorul.


Printre primele lucruri pe care le-am inteles inca de la inceputul carierei mele a fost faptul ca medicul stomatolog mai are o sarcina importanta de indeplinit, anume aceea de consilier psihologic al pacientului.


Nu cred ca exista ramura medicala care sa fi generat mai multe traume psihice pacientilor decat stomatologia! Majoritatea celor care mi se adreseaza au suferit in trecut pe scaunul stomatologic datorita unor tratamente brutale, dureroase, fara anestezie, in cabinete unde medicii nu dispuneau de tehnologie avansata care sa le asigure confort.


Foarte multe astfel de povesti s-au întâmplat in copilarie, cand au fost “tinuti cu forta”, de către parinti, medici, asistente si obligati sa suporte tratamente dureroase, dar necesare la momentul respectiv.


Acei copii s-au transformat in adulti, dar au pastrat amintirea dureroasa a vizitei la dentist, urmand ca apoi zeci de ani sa evite stomatologul cat de mult a fost posibil.


Rezultatul? Generatii de oameni care vin la dentist doar in urgente, cand apare durerea, nu au o educatie pentru sanatate dentara si, prin urmare, o situatie dentara de cele mai multe ori catastrofala.


Poate cuvantul “catastrofal” vi se pare prea dramatic, insa nu gasesc unul mai potrivit care sa descrie o populatie a Romaniei afectata majoritar de parodontoze, carii, edentatii, de cele mai multe ori la varste foarte tinere!


Tin minte un caz al unui pacient care, inainte de prima consultatie cu mine, a fost necesar sa beneficieze de trei vizite la psiholog, pentru a-si depasi traumele din copilarie si a-si face curaj sa inceapa tratamentul.


La consultul cu mine, a transpirat teribil pe scaun si abia putea vorbi.


I-am inteles situatia si am avut rabdare sa-i explic in detaliu planul de tratament, sa-i arat empatie si sa-i lucrez cu grija, astfel incat pacientul meu a inceput sa se relaxeze, sa accepte terapia, ba chiar zambea si glumea pe scaunul stomatologic!


Eu cred ca medicul care nu stapaneste arta comunicarii cu pacientul, care nu este empatic si nu il poate linisti pe acesta, nu poate avea succes, oricat de bine ar lucra din punct de vedere al manoperelor.


Stomatologia emotionala transforma pacientul incordat, stresat, temator intr-unul responsabil, relaxat, care accepta cu usurinta tratamentul, totul prin priceperea si calitatile de psiholog ale medicului dentist.


Un medic orientat către pacient este atent la dorintele si nevoile acestuia legate de impactul emotional pe care il are zambetul in viata sa de zi cu zi.


Sunt lucruri care il nemulțumesc cu privire la dantura? Ii afecteaza acestea viata sociala, intima, de familie?


Pot exista lucruri care țin de aspectul estetic sau poate un miros neplacut care ii genereaza pacientului timiditate, rusine, retinere in public si care ii pot afecta serios stima de sine si despre care acesta nu discuta intotdeauna confortabil.


Eu abordez cu pacientii mei toate aceste probleme si inca una si mai mare, factorul financiar care il poate impiedica sa urmeze tratamentul.


Pentru acesta gasim impreuna solutii personalizate, cu plati in rate, etapizarea tratamentelor, uneori si mici discounturi care sa-i ajute, in limita posibila.


Pentru a-i ajuta pe pacienti sa isi infranga teama, am introdus in practica mea stomatologia minim invaziva, cu un reprezentant important, laserul dentar.


Cu ajutorul laserului dentar, reusesc sa ofer pacientilor tratamente confortabile, nedureroase, departe de trauma emotionala generata de clasica freza.


Majoritatea pacientilor care experimenteaza tratamentele cu laser dentar imi spun ca nu s-ar mai intoarce niciodata la freza! Iar acesta este un lucru care ma motiveaza si ma entuziasmeaza in fiecare zi!


Consider ca fiecare medic stomatolog ar trebui sa cunoasca si sa implementeze in practica sa zilnica acest concept al stomatologiei emotionale.


In acest mod, vom educa noile generatii pentru sanatate dentara dar si emotionala!

Comments


bottom of page