top of page
Caută

Traumele emotionale ale mamei influenteaza dintii copiilor


Traumele mamei se inregistreaza in structura dintilor copilului!


Un lucru putin cunoscut in stomatologia actuala este faptul ca dintii nu sunt doar piese inerte anatomice, care trebuie curatate cu periuta si pasta si pe care trebuie sa le verificam la dentist de doua ori pe an, ci au o insemnatate mai mare de atat. La fel ca multe alte tipuri de cunoastere, si intelepciunea dintilor s-a pierdut. Nu le mai cunoaste aproape nimeni semnificatia si valoarea si nici nu le mai intelege mesajele.


De aceea, noi, medicii stomatologi, am ajuns sa avem o profesie foarte practica, in care reparam dinti, dar am pierdut cunoasterea si intelepciunea care stau in spatele actului medical. Ne preocupam foarte mult de tratarea efectelor, insa cauzele afectiunilor, foarte multe dintre ele, raman inca la nivel de presupunere.


Cautand raspunsuri mai profunde decat cele pe care le-am primit in mod oficial in scoala si facultate, am gasit si explicatii care mie, personal, mi s-au parut mai plauzibile, mai aproape de realitatea pe care eu o percep si o simt. Daca filtrezi realitatea doar prin factorul rational, mental, vei ajunge la un moment dat sa pierzi esenta lucrurilor pe care le vezi si sa te bazezi doar pe anumite studii oficiale, care ajung sa fie litera de lege pentru toata lumea.


Dar cand incepi sa iti pui intrebarea din spatele intrebarii, deja patrunzi intr-o alta dimensiune.


Dintii au o capacitate de MEMORARE extraordinara! Si acest lucru este usor de inteles daca stim faptul ca dintii si creierul au aceeasi origine embrionara (ectodermul). Asa cum creierul memoreaza diferite lucruri, la fel si dintii, datorita structurii lor cristaline, inregistreaza informatii in tesuturile lor.


Dintii sunt CRISTALE! Ei au in componenta cristale de hidroxiapatita care percep, concentreaza si transmit mai departe energia corpului, vehiculata pe traseele meridianelor energetice.


Inca de la formarea mugurelui dentar, in interiorul osului maxilar si pana la eruptia sa, dintele inregistreaza informatie emotionala, adica starile individului. Mugurii dintilor de lapte incep sa se formeze in saptamana a 6-a de dezvoltare intrauterina, iar cei ai dintilor permanenti in saptamana 20 de sarcina. Acest lucru inseamna ca dintii bebelusului inregistreaza starile mamei si toate traumele ei emotionale, traite in timpul sarcinii. Iar aceste traume vor afecta dantura copilului mai tarziu, dupa eruptie- asa apar dintii cu malformatii, cu defecte de structura (smalt sau dentina afectate), ageneziile (lipsa anumitor muguri dentari), intarzierile in eruptie, blocarea anumitor dinti in eruptie, etc.


Fiecarui dinte ii corespunde un anumit tip de energie psihica, asadar localizarea malformatiei dentare sau a afectiunii dentare in general nu este intamplatoare. Faptul ca exista o afectare a structurii unui incisiv central superior la copil inca din stadiul de mugure, de exemplu, poate reflecta o traire emotionala intensa de autodevalorizare a mamei in timpul sarcinii.


Asadar, este important cum traieste mama in timpul sarcinii si cum percepe ea realitatea, pentru ca bebelusul sa aiba dinti sanatosi! Si pentru ca mugurii dentari, atat cei pentru dintii de lapte, cat si cei pentru dentitia definitiva, se formeaza in timpul vietii intrauterine, intelegem ca ambele dentitii pot fi afectate, nu doar cea temporara!


Dar lucrurile nu se opresc aici. Dintii continua sa inregistreze informatia din campul psiho-mental al individului si pe masura ce copilul creste, devenind adult! De fapt, dintii ne inregistreaza si somatizeaza emotiile negative pe tot parcursul vietii! Asa apar, apoi, restul afectiunilor dentare: carii, parodontoze, gingivite, abcese, infectii, etc.


Copiii carora le erup dintii cu defecte de structura au mame care au trait emotii negative puternice, traume in timpul sarcinii. Cu cat este mai mare trauma, cu atat este mai important defectul. Si acest lucru este valabil si pentru dismorfiile maxilare (defectele de structura ale oaselor maxilare) cu crestere nefiziologica (maxilar sau mandibula insuficient dezvoltate, palat ogival, despicaturi de palat, etc).


Un lucru important de mentionat este faptul ca trairile inregistrate isi au originea in subconstientul persoanei, asadar e posibil ca aceasta nici macar sa nu fie constienta de ele, sau sa le nege! Dar dintii nu mint niciodata, ei reflecta fidel ce se petrece in sufletul acelui individ.


Ceea ce vreau eu sa subliniez este ca spiritul creeaza materia, si nu invers. Spiritul nostru ne creeaza corpul, il construieste in cel mai mic amanunt, iar acesta oglindeste fidel lumea noastra interioara: gandurile si emotiile pe care le traim. Tot mai multi cercetatori, biologi, medici, psihologi, vorbesc despre aceste lucruri in ultimii ani, tocmai pentru ca este necesar sa se faca lumina intr-un domeniu sensibil, acela al sanatatii.


Sanatatea nu este doar despre controale medicale, medicamente si interventii. Sanatatea este despre emotii, trairi, harti mentale, bagaje de trauma mostenite transgenerational si multe altele, mai putin palpabile si verificabile la un control medical de rutina.


Boala are sens, un sens mai mare decat cel care i se da in mod normal. Iar eu nu concep sa stiu lucrurile astea si sa nu le transmit catre voi. Meritati sa le stiti si sa va schimbati vietile, ale voastre personal, dar mai ales pe ale copiilor vostri.


Sa va fie de folos!



bottom of page