top of page
Caută

Care sunt cauzele emotionale ale aftelor bucale?

Actualizată în: 4 iul. 2022


Multi dintre noi au experimentat macar o data in viata aparitia sacaitoare a unei afte bucale. Unii chiar sufera de aceasta neplacere recurent, nestiind prea bine care este cauza si nici ce tratament ar fi potrivit.


Aftele bucale sunt mici eroziuni dureroase, de culoare alba sau alb-galbuie, ce apar pe mucoasa bucala (gingie, pe cerul gurii, pe interiorul obrazului sau buzelor, pe lateralul limbii). Avand initial forma unor vezicule, ele se ulcereaza, creand un disconfort important persoanei, mai ales daca acestea apar in numar mare, precum in stomatita aftoasa.


In medicina clasica, nu se cunoaste cauza lor reala, ci doar se speculeaza origini bacteriene, virale, sau un sistem imunitar slabit. De obicei, afta se vindeca dupa 7-10 zile, cu sau fara tratament, insa de cele mai multe ori reapare la un anumit interval de timp. Tratamentele clasice vizeaza in special ameliorarea simptomelor- usturime, durere, disconfort.


Abordarea mea, deja o cunoasteti. Stim ca la baza tuturor afectiunilor, dentare sau nu, stau traumele si dezechilibrele noastre emotionale.


In cazul aftelor, persoana se simte atacata printr-o remarca negativa sau critica, ce ii provoaca o suferinta superficiala, dar vie, deranjanta.


Persoana insa nu reactioneaza in fata atacului critic, isi reprima dorinta de a raspunde.


In functie de partea cavitatii bucale unde apare, arata daca atacul critic a venit din partea unei femei (chiar mama)- pe partea stanga, sau a unui barbat (chiar tatal)- pe partea dreapta.


Afta pe gingie- persoana se simte destabilizata, se creeaza o bresa in sistemul sau de credinte. Teama se imbina cu furia. In functie de dintele in dreptul careia a aparut afta, putem afla in ce arie a personalitatii s-a produs atacul. De exemplu, daca afta a aparut pe gingie in dreptul unui incisiv central superior, care este dintele stralucirii proprii, inseamna ca persoanei i-a fost atacat amorul propriu, imaginea de sine.


Afta pe interiorul obrazului- persoana se simte ridiculizata, nerespectata. Exista posibilitatea sa fi fost constransa la un contact pe care nu si-l dorea (in partea superioara a obrazului- contact social, in partea inferioara-contact intim).


Afta pe buza inferioara- persoana este lezata in relatia intima. Incercarile acesteia de a se apropia fizic, afectiv, sexual sunt respinse.


Afta pe buza superioara- persoana este lezata in relatiile sale sociale. Tentativele sale de a se face placuta esueaza.


Afta pe limba- persoana are regrete ca nu a spus cuvintele potrivite la momentul potrivit, sau ca nu a vorbit in apararea sa atunci cand a fost cazul.


Afta pe cerul gurii- persoana se simte lezata deoarece considera ca a fost tratata intr-o maniera nedreapta.


Afta pe planseul bucal- persoana se simte lezata in propria pudoare, sensibilitate, delicatete. Atacul vine de la un apropiat, partener sau prieten, si este resimtit in inima.


1 Kommentar


Simona G.
Simona G.
13. Nov. 2023

Wow! Exact! Fostul meu sot m-a ranit ieri verbal, m-a durut si inca ma doare foarte tare, am tinut in mine si azi m-am trezit cu afte dureroase. Cat adevar!

Gefällt mir
bottom of page